Ако ја имате оваа боја на восокот во ушите, веднаш одете на лекар …

578

Дали знаете дека бојата на восокот од ушите може многу да нѝ каже за нашето здравје. Еве на што тие бои можат да не предупредат:

  • Жолтата боја е најчестата и тоа е нормално.
  • Светло-кафеавата е карактеристична за децата, а децата обично произведуваат повеќе восок.
  • Ако восокот е сив и повеќе во прав, не предупредува на егзема.
  • Ако восокот е потемен, тоа може да значи дека телото се поти повеќе отколку што е нормално.
  • Ако вашиот восок е многу темен, тоа може да значи дека е предизвикано од потење, но и од стрес.
  • Темно кафеавиот, па дури и црниот восок не е ништо сериозно. Само повеќе се насобрал.
  • Ако восокот содржи гној или крв, задолжително да се посети лекар затоа што можеби сте го оштетиле барабанот. Кога ќе ги исчистите ушите, не бидете груби и не одете премногу длабоко.
  • Стариот восок може да изгледа како згрутчена крв, и во тој случај, повторно одете на лекар.