90% од луѓето веруваат дека кокосовото масло е корисно | Но тоа е полошо и од сало!

87

Тешко е да се најде некој да не го сака вкусниот кокос.

И речиси сите сме убедени дека тие се корисни. Да, ама не! Кокосовата вода е целосно бесмислен производ. Таа не е корисна за вашето здравје, бидејќи е само една солена верзија на обична вода, пишува iflscience.com

А кокосовото масло? Во последните години се почесто се објавува дека тоа е многу покорисно, од било кое друго масло. Смееме ли да ги разочараме љубителите на кокосовото масло, но според Американската срцева асоцијација (American Heart Association-AHA), ако кажеме дека кокосовото масло не е покориснo од говедската лој.

Во извештајот објавен во списанието Circulation, јасно е кажано дека кокосовото масло 82% се состои од заситени масти. Во овој производ тие се многу повеќе отколку во кравјото масло (63%), маслиновото масло (14%), путер од кикирики (17%) и сончогледовото масло (10%).

Заситените масти го зголемуваат нивото на лошиот холестерол во крвта, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

“Една неодамнешна студија покажа дека 72% од Американците веруваат дека кокосовото масло е” здрава храна “. Целата вина e во рекламата на кокосово масло во популарната печат. Ние не ве советуваме да го користите за готвење. Користете кокосовото масло како ефикасен навлажнувач на кожата или одличен балсам за коса, но не го користете за храна“- заклучува во истражувањето Американската срцева асоцијација.