Жените кои му се радуваат на сексот имаат одлична меморија

938

Жените кои имаат повеќе секс, се радуваат на подобра меморија во споредба со оние кои имаат тешкотии со половиот однос. Феноменот го опишаа научници од Макгилскиот универзитет во Монтреал и го објавија во специјализираниот журнал “Архива на сексуалното однесување”.

Акцентот во студијата на канадските научници е ставен на тоа како вагиналната пенетрација влијае на женскиот мозок. Проверена беше можноста сексот всушност да помага на понежниот пол да запаметат повеќе сложени зборови.

За време на истражувањето, тимот на истражувачи ја напипа врската помеѓу сексот и растот на нервното ткиво во хипокампусот – дел од мозокот задолжен за емоциите и меморијата.

За да стигнат до ова откритие, тие спроведоа анкета меѓу мала група на дами, чија старост била под 30 години. 78 жени прво биле запрашани за интимниот живот и зачестеноста на сексуалните акти во секојдневнието, а во подоцнежна фаза меморијата им била подложена на забавен тест. Хетеросексуалците дами требало да запомнат апстрактни зборови и човечки лица.

Резултатите покажуваат дека жените кои почесто се галеле во кревет со блиските, се справуваат подобро со тоа да запомнат сложени зборови. Сексот сепак не им помогнал да ја запомнат физиономијата на учесниците во истражувањето.

Канадските научници веруваат дека редовната сексуална активност има директна врска со меморијата и растот на нервни ткива во хипокампусот. Се претпоставува дека врската доаѓа од фактот дека половиот однос ја опушта свеста и го отстранува стресот.

Од друга страна научниците не знаат како оргазмот влијае на меморијата. Во оваа област допрва ќе се закажува истражување.