Зошто токму 16 кога правиме нешто „Сѐ во 16“?

1010

Барем еднаш во животот, секој од нас го употреби изразот „сѐ во 16“ обидувајќи се да каже дека направил нешто посветено, целосно жртвувано, без двоумење, прецизно, буквално совршено.

Користејќи го овој израз, ѝ даваме на интензитетот на нашата активност нумеричка вредност во форма на бројот 16. И зошто точно 16, а не 15 или 17?

Да се ​​направи нешто „сè во 16“ обично значи да се направи тоа со најголем можен капацитет, посветено, интензивно, семејно, пожртвувано и со сета своја моќ. Сепак, од каде потекнува овој необичен израз, или, подобро да се запрашаме, зошто бројот 16 е толку важен во целата оваа приказна?

Што точно е 16?

Поновите, секуларни толкувања го носат овој израз во врска со фудбалската терминологија, така што ситуацијата во која сите играчи на еден тим се селат во противничкиот шеснаесетник со цел да се нападнат голот со посветеност и до самиот крај е поврзана со животна ситуација во која нешто се прави правилно до крај, со сигурност, одговорно, посветено.

Ова толкување е поново и веројатно нема многу врска со самиот поим. Сепак, нема конкретен одговор на прашањето зашто 16.

Според една теорија, тоа е нота во музиката со најкратко траење, шеснаесетта, во исто време и најбрза нота, така што кога нешто ќе се направи на 16 години, тоа е како да вртиш оро на таа нота, брзо, енергично, да расчистиш сè.

Другите објаснувања се навраќаат на митологијата и религијата на античките народи чии архетипски наслаги се зачувани во колективната свест. Така, една од најважните ведички божици била Материшвани или Материс вани (словените се сеќаваат како Матерсва), која била насликана со 16 раце. Има симболично значење на оној што раѓа, Мајка на сè.

Да се ​​направи нешто во 16, би значело работа со нејзините 16 раце. Одговорот на ова прашање може да се најде во важноста на бројот четири, кој има изразена религиозна, искуствена и митска симболика.

Покрај изразите како во четири очи или паѓање на четири, постојат четири агли на светот, четири елементи (вода, земја, воздух, оган), а бројот четири е исклучително распространет во христијанските учења, познати се четири пророци и четири коњаници на апокалипса, четири евангелисти и четири евангелија и слично.

И, бројот 16 е, всушност, четири на квадрат.

И кога таков сеопфатен и совршен број како четири се множи сам по себе, тогаш тоа дава број на исполнетост и сеопфатност – шеснаесет. Можно е дека во свеста на нашиот човек, токму затоа бројот 16 остана како неисполнет идеал на системот на броеви, па затоа правењето нешто сè во 16 значи, пред се, да работиме совршено, прецизно, исто како и тој број.