Вселенското летало Juno на NASA сними фантастична фотографија од месечината Европа на Јупитер | Видео

514

Фотографијата открива неверојатни детали од нерамниот терен на замрзнатата месечина на Јупитер и гребените и долините што се закривуваат по Европа.

Вселенското летало Juno на NASA, наменета да ја истражува Јупитеровата месечина Европа, вчера дошло на само околу 350 километри од Европа, што е најблиското растојание од 2000 година, кога поминал Galileo на NASA. Секако, леталото ја искористи оваа можност за фотографирање, а биле собрани дополнителни податоци за површината и структурата на самата Месечина.

На тој начин, првата фотографија објавена од НАСА открива неверојатни детали од нерамниот терен на ледената месечина на Јупитер и гребените и долините што се закривуваат по Европа. Сè уште е многу рано, но сè укажува на тоа дека прелетот на Juno над Европа е полн погодок, коментира Scott Bolton, главен истражувач за Juno во Истражувачкиот институт во Сан Антонио.

Научниците сега имаат задача да ги анализираат фотографиите, а некои од нив ќе ги споредат сликите од претходните мисии со нови фотографии за да откријат дали површината на Европа се променила во последните две децении. Инаку, Европа е шестата по големина месечина во Сончевиот систем, која е само малку помала во споредба со Земјиниот сателит, а интересна е затоа што е едно од вселенските тела каде би можеле да постојат услови за живот.

Имено, научниците веруваат дека неговата замрзната површина крие океани, а податоците собрани од Juno би требало да помогнат и во пронаоѓањето на региони во кои плитки подземни џебови би можеле да кријат течна вода.

Повеќе информации за водата на сателитот на Јупитер би можела да даде мисијата Europa Clipper, во чии рамки за две години ќе биде лансирана ново летало, кое на својата дестинација треба да пристигне во 2030 година.