Зошто сексот толку нѐ радува?

1159

Иако истражувањето е направено по smartphone, резултатите се јасни. Џорџ MacKerron, во соработка со London School of Economics, направи проект Mapiness со кој најмил 45.000 корисници на smartphone да преку нив ги евиденитираат своите активности, локации и големината на среќата

Резултатите покажале дека луѓето најмногу ги радува, се разбира, секс, иако само 13% имале такви информации. На второто место е вежбањето и спорт со 6,5%, а третото го доби културата, концертите и театарот со 5,9%.

Сексот е добар за здравјето, бидејќи, како што знаеме, ослободува ендорфин и окситоцин, кои го активираат центарот на задоволство во мозокот и предизвикуваат чувство на среќа, а при тоа ја намалува депресијата и стресот. Според најновите истражувања, сексот го забрзува метаболизмот, го зајакнува имунолошкиот систем и го подобрува функционирањето на мозокот.

Како оргазмот е важен дел од сексот, треба да се спомене дека со врвот на задоволството се зголемува и бројот на клетките задолжени за борба против инфекции за околу 20%, што дефинитивно нѐ прави поздрави и поиздржливи.

Сето ова треба да се има на ум кога партнерот ќе посака секс, а вам нешто не ви е по ќеиф …

Грижете се за вашето здравје и за здравјето на партнерот!

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.