Зошто сексот надвор од овулацијата ве прави уште поплодни

1510

Кога жените се подготвени за бебе обично се насочуваат кон моментот на овулацијата.

Се фокусираат во овој краток период во кој по правило е најверојатно да забременат и го чуваат сексот токму за тогаш.

Често сепак тестот за бременост, за жал, не го покажува саканиот позитивен резултат.

Што може да биде причина?

Според научниците, најверојатно не правите доволно секс во моментите во кои не сте во овулација!

Токму така. Ново истражување покажува дека колку повеќе секс правите додека не сте во овулација, толку повеќе имунолошкиот систем се подготвува за земање на сперматозоидите. Тоа ве прави уште поплодни.

Истражувањето е објавено во Fertility and Sterility, пишува thestir.cafemom.com. Тоа покажува дека колку почесто го правите во не-плодните моменти , толку повеќе ги зголемувате шансите за зачнување. Веројатноста да забремените побрзо во времето расте.

Концептот на имунолошкиот систем е во основата на овој механизам, според истражувачите. Тие сметаат дека колку почесто во телото на мајката се воведуваат машките сперматозоиди, толку подобредојден е имунолошкиот систем на жената. Тој нема да реагира агресивно, како што би го направила тоа пред заканата на непознат агент или окупатор, ако редовно се регистрира присуството на спермата на партнерот.

Со правењето често секс вие му ги “претставувате” на сопствената имунолошки систем сперматозоидите на партнерот, со помош на кои сакате да зачнат.

Научниците не се целосно сигурни како овој механизам дејствува, но тој дефинитивно дава поширок прозорец за забременување. Експертите препорачуваат да правите секс во просек по 2-3 пати неделно. Претерувањето со секојдневните полови контакти може да имаат спротивен ефект.

Добро е што нема потреба да се пазите за ”специјалниот момент“, а можете да уживате еден со друг многу почесто отколку што беше досегашното општо прифатено верување.