ЗЕЛАНДИЈА 8-от континент на Земјата ? Видео

4361

Процеси слични на оние пред три милијарди години се случуваат во јужниот дел на Индискиот Океан. Каде и како се формираат континентите?

Топло е на Јужниот пол

Земјината кора е подвижна, а плочите се движат за неколку милиметри секоја година. Старите гранитни масиви на континентите се фрлаат на длабочина од 30-40 километри.

Се верува дека ова е резултат на магмата што продира во младата земја, се лади со текот на времето, се формираат плочи и се појавуваат тенки делови кои содржат многу силикон.

Ова се случило пред приближно три милијарди години, според научниците од Велика Британија и Норвешка, кои ја проучувале врската помеѓу изотопите на рубидиум и стронциум во примероци на континентални карпи.

Дали е можно истото да се повтори?

Научниците од Франција и Австралија веруваат дека нашле заостанат континент во Индискиот океан. Тоа е архипелагот Кергелен на границата со Јужниот океан – најизолираното место на планетата. Нејзините острови се формираат од базалтска лава.

Постои еден чуден детал што се однесува на фактот дека тоа е комплекс од алкални карпи на сиенит со кои растат континенти.

Научниците потврдија дека фузијата на сиенити во архипелагот Каргел започна пред 11 милиони години и траеше до 3,7 милиони години.

Геолошката структура потсетува на континенталниот плутониум – голем маглив масив, како што се планините Хибин на полуостровот Кола во регионот Мурманск.

Друг начин на формирање нови континенти е распаѓање на старите. Постојат неколку такви примери на планетата. Најпознат е Големиот источноафрикански ров, долг 3.000 километри.

Таа е формирана со одвојување на дел од земјината кора од Африка. Земјотресите и вулканската активност се чести во ровот. Така Африка и Јужна Америка се разделија пред повеќе од 100 милиони години. Меѓу нив се формираше тенка базалтска кора – Атлантскиот океан.

Научниците веруваат дека за 10 милиони години ќе се појави нов континент.

Изгубен млад континент

Нов Зеланд и Нова Каледонија се наоѓаат во јужниот океан источно од Австралија, но научниците никогаш не ги сметале за еден континент.

Зошто?

Научните докази од 19 век укажуваат на тоа дека станува збор за надземни делови на независните континенти. Тие дури предложија во 1995 година да се нарече Зеланд. Зеланд ги исполнува сите критериуми на континентот.

Прво, тој е висок, се издига од дното на океанот до висина од околу 1.000 метри, додека 95 проценти од земјата е под вода.

Второ, многу старите метаморфни карпи што ги сочинуваат платформите и старите планински масиви како што се Урал, не беа пронајдени таму. Најстарите карпи се од камбрискиот период, стари околу 500 милиони години.

Дебелината на кората под Зеланд е 10-30 километри. Во океаните има максимум седум километри. Покрај тоа, Нов Зеланд е јасно одделен од Австралија преку океанот, односно тие немаат никаква геолошка врска.