Интересни факти за Марс што треба да ги знаете

1960

Голема количина на научната фантастика напишана во текот на 20 век е резултат на верувањето дека на Марс има живот. Од мали, зелени луѓе, до смртоносно зрачење, Марсовците биле во фокусот на многу телевизиски и радио програми, стрипови, филмови и романи. Иако откритието дека на Марс има живот, од 18 век, на крајот се покажа како лажно, Марс сепак е планета која покрај Земјата има услови за живот.

Како таква, неодамнешните планетарни мисии се обидоа да утврдат дали постои дури и најосновната животна форма на површината на планетата. Иако резултатите покажуваат дека нема живот на површината на Марс, научниците претпоставуваат дека условите за живот се погодни за површината на планетата. Идните мисии допрва треба да ги тестираат можностите за минатиот и сегашниот живот, пишува National Geographic.

Но, покрај фактот дека знаеме дека Марс е четврта планета во Сончевиот систем, дека е именуван по римскиот бог на војната и дека е најмалата планета во Сончевиот систем зад Меркур, што друго знаеме за Црвената планета?

Копнена маса и гравитација на Марс

Резултат со слика за Ground mass and gravity of Mars

Марс е оддалечен 227.940.000 километри од Сонцето. Копнената маса на Марс и Земјата е многу слична. И покрај фактот дека Марс е само 15 проценти од волуменот и 10 проценти од масата на Земјата, тој всушност има слични копнени површини, бидејќи водата покрива околу 70 проценти од површината на Земјата. Површинската гравитација на Марс е околу 37 проценти од тежината на Земјата. Ова значи дека на Марс, во теорија, можете да скокате три пати повеќе отколку на Земјата.

Мисии на Марс

Само 16 од 39 мисии на Марс успеале. Почнувајќи од Советскиот Сојуз, кој го лансираше Марсник 1 во 1960 година.

Делови од Марс на Земјата

Животот на Марс се развил пред оној на Земјата?

Парчиња Марс се пронајдени на Земјата. Се верува дека мали количини на Марсовата атмосфера биле во метеоритот што оваа планета го исфрлила. Овие метеорити кружеле околу Сончевиот систем милиони години со други објекти, пред да паднат на Земјата. Проучувањето на овој материјал им овозможи на научниците да дознаат повеќе за Марс.

Највисоката позната планина во Сончевиот систем

Највисоката позната планина во Сончевиот систем се наоѓа на Марс. Олимп Монс е вулкан висок 21 километар, а дијаметарот на оваа планина е 600 километри. Научниците открија многу докази за вулканска лава што сугерира дека вулканот е сè уште активен.

Бури на Марс

Марс доживува огромна бура од прашина – најголема во нашиот Сончев систем. Ова се должи на елипсовидна форма на орбитата на планетата околу Сонцето. За разлика од другите планети, орбитата на Марс е издолжена и резултира со жестоки бури кои ја покриваат целата планета и може да траат неколку месеци.

Поларни капи

Марс е единствената планета, покрај Земјата, која има поларни ледени капи. Северната капа се вика Planum Boreum, а јужната Planum Australe. Замрзната вода е пронајдена и под овие капи.

Орбита и сезони на Марс

На Марс му се потребни 687 земјини денови за да заокружи околу Сонцето. Постојат и сезони, како и Земјата, но тие траат двојно подолго. Ова е затоа што Марс е навален околу 25,19 степени на својата оска, што е слично на аксијалното навалување на Земјата од 22,5 степени.

Магнетно поле

Марс нема магнетно поле, иако многу научници веруваат дека тој имал магнетно поле пред околу четири милијарди години.

Сателити на Марс

Резултат со слика за Two Martian satellites, Phobos and Deimos gif

Два марсовски сателити, Фобос и Деимос, се опишани во романот на Џонатан Свифт, Гуливер, патувањата – 151 година пред да бидат откриени.

Вселенското летало НАСА, „Insight“, моментално се наоѓа на Марс, кој ќе ја истражува внатрешноста на Марс. Научниците се надеваат дека ќе откријат како се формирале карпестите планети на нашиот Сончев систем пред 4,5 милијарди години и зошто тие се толку различни.