За ЖЕНИ | Видови болки при секс и причините за нив

193

Болките за време на секс кај жените се општ симптом. Тоа, сепак, не е воопшто смирувачко. Жена која страда од слична непријатност за време на секс или после тоа, може да страдаат психички доста сериозно.

Болниот секс или како што се вика на медицински јазик диспареунија, може да го опфати периодот пред сексуалниот чин, за време на него или по вагинална пенетрација.

Проблемот воопшто не е безопасен, бидејќи може да предизвика стрес, анксиозност, немир, губење на интерес за секс, проблеми со партнерот, депресија.

Истражувањата покажуваат дека околу две од три жени страдаат од некоја форма на вагинална болка за време на секс. Ова може да биде сигнал за посериозен проблем, а може и само да е карактеристика на вашиот организам.

Условно видовите вагинална болка за време на секс се делат на површни и длабоки.

Површинска вагинална болка

Таа се карактеризира со болка на влезот на вагината. Се чувствува токму пред или за време на секс. Овој вид болка може да е блага до умерена и тешка. Кај некои жени тоа е толку неподносливо што среќаваат тотална неспособност за водење на интимен живот.

Површната вагинална болка може да е испровоцирана од:

 • Промени во хормоните за време на доење
 • вагинална сувост
 • Менопауза или хормонални промени во периодот пред менопаузата
 • Намалена ексцитабилност
 • Прием на контрацепција
 • Грчеви на мускулите во малиот таз
 • Воспалителни болести како дерматитис, херпес, кандидијаза

Длабока вагинална болка

Длабоката болка за време на секс се предизвикува само од пенетрација. Таа често е опишувана како потапа и предизвикува непријатност, за разлика од акутната површинска болка која нагло удира.

Причините за овој вид болка може да се:

 • Ендометриоза
 • Кламидија
 • Инфекција на мочниот меур или уринарниот тракт
 • Пролапс на матката (испаѓање на матката од местото ѕ)
 • Инфекции и воспаленија во цревата
 • Цисти на јајниците, Синдром на поликистозните јајници

За да се реши проблемот со болката за време на секс е многу важно да се утврди точно што ја испровоцирало. Кога се влијае врз причината решавањето на проблемот е многу полесно. Консултирајте се со вашиот лекар, бидејќи во спротивно ризикувате да потонете во длабоки сексуални и психички проблеми.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.