За мајките мирисот на бебето е како дрога

1154

Мирисот на бебе кај жената предизвикува исти сензации како добра храна, потврди истражувањето на научниците ид Универзитетот во Монтреал.

Нежниот мирис на бебе во мозокот на мајката предизвикува такви хемиски реакции како кога се јаде исклучително вкусна храна или кога се има секс.

– За мајката мирисањето на кожата на бебето е задоволување на силната желба, тврдат научниците.

Порастот на допамин не е еднаков кај мајките и девојките кои се уште не станале мајки. Научниците ги поделиле жените на две групи од по 15 и им дале да помирисаат пижами од бебе. Мајките веднаш изреагирале на ммирисот на бебетто, додека жените кои немаат деца, немале иста реакција.