Ова се фаталните години за брак

522

Лоша среќа за двојките кои решиле да се ветат на вечна верност во 1986 и 1988 година.

Според истражувачите од британската Marriage Foundation 44 проценти од нив ќе се разведат, објавија The Independent. Експертите дошле до заклучок по анализата на статистичките податоци.

Во листата со лоша година за брак влегува и годината 1991-ва, бидејќи повеќе од 10 проценти од овие парови завршуваат со најдобри односи во првите пет години.

Од организацијата додаваат дека од 1990 година вљубените почнале да оддаваат предност на соживотот, одложувајќи се подоцна за официјалното регистрирање на официјален брак.

Истражувачите признаваат дека тоа е поврзано со неподготвеноста на партнерите да преземат излишна одговорност.

Тие исто така забележуваат дека ако додека во 80-тите години на минатиот век невестатата била средовечна на 23 години, во 2011 година таа била на 30 години. Просечниот постар младоженец во исто време се зголемил од 25 на 32 години.

“Мажите почнуваат посвесно да се однесуваат кон иднината”, истакнува претставник на Фондот. Тој додал дека ова е дефинитивно добра вест за жените и непогрешлив фундамент за успешен брак.

Од крајот на 1980 година, бројот на разводи расте, пресметале од фондацијата. Во 2008 година тие ја достигнаа својата највисока вредност од 38,3 проценти. А веројатноста од развод кај луѓето во брак во 2012 година, се проценува на 38,4 проценти, објави The Daily Mail.