Едно од најголемите археолошки откритија во Италија конечно ќе биде изложено на јавноста | Фото/Видео

827
Реставраторите Maria Giuseppina Valeri и Laura Rivaroli ја држат таканаречената бронза на Marcius Grabillo "scrawny boy", скулптура на млад Римјанин кој очигледно боледувал од коскена болест, откако е откриена и извлечена од калливите урнатини на античката бања во San Casciano dei Bagni, село во јужна Tuscana која сè уште е дом на популарните термални бањи, Grosseto, Italy, 29 мај 2023 година.

Пронајдени се и други необични подароци за боговите, како што се лушпи од јајца, шишарки, лушпи од праски и сливи, хируршки алатки и прамен коса стар две илјади години.

Едно од најголемите археолошки откритија во Италија во последните децении – етрурски и римски статуи ископани од калта во Tuscana ќе бидат изложен овој месец благодарение на интуицијата на пензионираниот чистач кој ги пронашол.

Дваесетина бронзени статуи од третиот век п.н.е. до првиот век од нашата ера, извлечени од урнатините на античките бањи, ќе бидат изложени во римската Quirinal Palace од 22 јуни, по неколкумесечна реставрација.

Откако е објавено откритието во ноември минатата година, експертите го нарекле за најголема колекција на антички бронзени статуи што некогаш биле пронајдени во Италија.

Статуетките се пронајдени во 2021 и 2022 година во селото San Casciano dei Bagni, каде што се наоѓа популарната бања и денес. Археолозите долго време верувале дека таму може да се најдат антички остатоци, но првите обиди биле неуспешни.

Ископувањето започнало во 2019 година на мало парче земја до бањата од ренесансната ера, но првично биле откриени само „траги од некои ѕидови“, објави градоначалничката Agnese Carlette.

Таканаречената бронза Marcius Grabillo scrawny boy, скулптура на млад Римјанин е откриена и извлечена од калливите урнатини на античка бања во San Casciano dei Bagni, село во јужна Tuscana.

Тогаш поранешниот чистач и историчар аматер Stefano Petrini имал „блесок“ на интуиција. Се сетил дека пред многу години видел остатоци од римски столбови на ѕидот од другата страна на бањата.

Столбовите можеле да се видат само од напуштената градина која некогаш му припаѓала на неговиот пријател. Кога Petrini ги однел таму, археолозите сфатиле дека се на вистинското место.

Се почна од таму, од столбовите, рече Petrini.

Шефот на археолошкиот тим во San Casciano, Emanuele Mariotti, рече дека неговиот тим очајувал пред предлогот на Petrini дека бил откриен храм во центарот на поранешните бањи.

Пронајдените статуи, како и монетите и скулптурите на делови од телото, како што се ушите, исто така пронајдени на местото, биле римски и етрурски подароци на боговите во замена за здравје.

Едно од најспектакуларните наоди е бронзеното „коскено момче“, статуа на мал Римјанин со болни коски, висок околу 90 сантиметри.

Кога се појави среде калта, делумно покриен, изгледал како бронзен спортист. Но, кога го исчистивме и го видовме целосно, беше јасно дека се работи за болно лице, рече Ada Salvi, археолог на Ministry of Culture for the Tuscan provinces of Siena, Grosseto and Arezzo.

Таканаречената бронза на Marcius Grabillo scrawny boy, скулптура на млад Римјанин кој очигледно боледувал од болест на коските, е поставена на масата за реставрација откако е откриен и извлечен од калливите урнатини на античка бања во San Casciano dei Bagni, село во јужна Тоскана.

Салви рече дека биле пронајдени и други необични подароци за боговите, како што се лушпи од јајца, лушпи од праски и сливи, шишарки, хируршки алатки и прамен коса стар две илјади години.

Ова отвора прозорец кон здравјето, верата и духовноста на Римјаните и Етрурците, рече таа.

Постои цел свет на значење што мора да се разбере и истражи.

Храмот бил запечатен на почетокот на петтиот век од нашата ера, кога античките бањи биле напуштени, оставајќи ги статуите заштитени со врелата кал на бањата.

Реставраторката Maria Giuseppina Valeri работи на Marcius Grabillo “scrawny boy”“, скулптура откриена и извлечена од калливите урнатини на античката бања во San Casciano dei Bagni, село во јужна Tuscana.

Ископувањата ќе продолжат на крајот на јуни. Mariotti верува дека е „извесно“ дека ќе се најдат повеќе артефакти во наредните години, потенцијално уште шест од дванаесетте статуи споменати во пронајдената белешка.

По изложбата во Рим, бронзите ќе најдат нов дом во музејот што властите се надеваат дека ќе го отворат во San Casciano во следните неколку години.

Petrini се надева дека ќе донесе „работа, култура и знаење“ во градот со 1.500 жители, кој, како и поголемиот дел од рурална Италија, се бори со иселување. Самиот Petrini едвај прима заслуги за неговото откритие.

Важни работи секогаш им се случуваат на неколку луѓе, никогаш само еднаш, заклучил тој.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.