Прва целосна трансплантација на пенис

445

Да се потсетиме.

Првата целосна трансплантација на пенис е извршена врз еден американски војник ранет во Авганистан, тогаш на април 2018 година соопштиле од болницата „Џонс Хопкинс“ во Балтимор, САД.

Операцијата траела 14 часа, а донаторот бил починат човек. Ранетиот војник, кој сакал да остане анонимен, се опоравил од операцијата и по неколку недели лекување бил пуштен од болницата.

А ве што кажал по неа:

– Кога се разбудив по операцијата, конечно се почувствував понормално и со одредено ниво на самоувереност, изјавил војникот, чијашто националност не била открина.

По операцијата се очекувало да му се врати чувството за уринирање, но и сексуалната способност, а за репродуктивните функции малку ќе почека.