Хирурзите во САД успешно пресадиле свински срца на двајца пациенти со мозочна смрт

489

ХИРУРЗИ од американскиот универзитет NYU (New York University) успешно трансплантирале генетски модифицирано свинско срце кај двајца пациенти со мозочна смрт, пренесува Reuters.

Така, научниците се приближија еден чекор поблиску до долгорочната цел за користење свински органи за решавање на проблемот со недостигот на човечки органи за трансплантација.

Минатата година беа трансплантирани свински бубрези

Хирурзите изјавиле дека срцата функционираат нормално, без знаци на одбивање. NYU дошле до свинските срца модифицирани од Revivicor Inc. Свињите имале четири генетски модификации за да се спречи отфрлање и шест за да се спречи некомпатибилноста помеѓу свињите и луѓето.

Научниците од NYU, исто така, трансплантирале свински бубрези кај двајца мозочно мртви пациенти. Засега, тие веруваат дека ксенотрансплантацијата (трансплантација на органи и ткива од животни) е побезбедна кај примателите на мозочно мртви отколку кај живите пациенти и дека е исто така поинформативна бидејќи обдукцијата може да се прави почесто.