Во Курдистан е претставен археолошки парк со релјефи стари 2.700 години

641

Пронајдени се остатоци од канал за наводнување од асирскиот период долг десет километри, а до денес се пронајдени 13 монументални ниски релјефи врежани во ѕидовите на каналот.

Властите во автономениот Kurdistan на северот на Ирак ја откриле првата фаза од „археолошкиот парк“ со импозантни барелјефи стари 2.700 години врежани во ѕидовите на каналите за наводнување од ерата на асирските владетели.

На локалитетот Faida се претставени резултатите од првата фаза од работата што ја извршиле италијанските археолози од Универзитетот во Удине и нивните колеги од Kurdistan.

Тие потекнуваат од времето на владеењето на асирскиот крал Sargon II. (721-705 п.н.е.) и неговиот син и наследник Sanherib.

На свеченото отворање на досега пронајдените артефакти присуствуваа во неделата гувернерот на провинцијата Dohouk во автономниот Kurdistan и италијанскиот амбасадор во Ирак, Maurizio Greganti.

Пронајдени се остатоци од канал за наводнување од асирскиот период долг десет километри, а до денес се пронајдени 13 монументални ниски релјефи врежани во ѕидовите на каналот.

Можно е во иднина да се најдат повеќе релјефни панели, рече Bekas Brefkany од Управата за античкиот период во Курдистанската провинција Dohouk.

Нарачател на релјефот бил кралот Sargon II. а потоа и неговиот син правел нарачки, изјави Daniele Morandi Bonacossi, копретседател на археолошката мисија.

Секој панел претставува асирски владетел во молитва пред седумте најважни божества на асирскиот пантеон кои се претставени со статуи.

Sargon II. кој владеел во 8 век п.н.е. го основал главниот град на северот на Ирак, во денешната долина Nineveh во близина на Mosul.

Карта на Нео-Асирската империја под Tiglath-Pileser III (темно) и по освојувањата на Sargon (темно и зелено)

Faida е првиот од вкупно петте слични паркови што властите на Kurdistan сакаат да ги отворат за јавноста, планирајќи „туристичка атракција која треба да стане извор на приход“.

Територијата на денешен Ирак е лулка на цивилизациите на Сумер, Акад, Асирија и Вавилон, на кои човештвото им го должи писмото и првите градови.

Ирак со децении е изложен на грабеж на своите антички богатства, особено од 2003 година, кога Американците го нападнаа Ирак, што десет години подоцна го продолжи џихадистичката група Исламска држава, која исто така уништи антички места.

По една деценија конфликт, Ирак срамежливо се отвора за светскиот туризам и е домаќин на западни гости и покрај тоа што туристичката инфраструктура речиси и да не постои.