Научниците предупредуваат | Хемиското исправување на косата е поврзано со зголемен ризик од развој на рак на матката

665

„Овие наоди се првиот епидемиолошки доказ за поврзаноста помеѓу употребата на производи за исправување на косата и ракот на матката“, тврдат авторите на најновата студија.

Ретките и агресивни облици на рак на матката се во пораст во САД, особено кај афроамериканските жени, а новата научна студија сугерира дека можеби делумно се виновни пеглите за коса.

Скоро 11 години, истражувачите од американскиот Национален институт за еколошки здравствени науки (NIEHS) следеле 33.947 возрасни жени. За тоа време биле идентификувани 378 случаи на рак на матката. Оние кои користеле пегла за коса повеќе од четири пати во 12 месеци пред истражувањето, имале 155 отсто поголеми шанси подоцна да им биде дијагностициран рак на матката, во споредба со жените кои никогаш немале третман за исправување на косата.

Ако се стави во контекст, жените кои никогаш не користеле производи за исправување на косата би имале 1,64 проценти шанси да им биде дијагностициран рак на матката до нивниот 70-ти роденден. Таа бројка се зголемува до 4,05 отсто за жените кои често ја исправаат косата по хемиски пат, што сепак е мал, но значително поголем ризик. Од друга страна, боите за коса не биле поврзани со рак на матката.

Овие наоди се првиот епидемиолошки доказ за поврзаноста помеѓу употребата на производи за исправување на косата и ракот на матката, пишуваат научниците од NIEHS.

Вознемирувачките резултати се најнови во неодамнешната серија на студии за широко користени хемикалии кои го пореметуваат ендокриниот систем, односно хемикалии гласници во човечкото тело кои ги поврзуваат хормоните со нивните целни органи. Вишокот на хормони како естрогенот и прогестеронот се поврзани со рак на матката во минатото, а многу производи за коса може да ги имитираат овие природни хормони и да се врзат за нивните рецептори.

Серија студии, резултатите на црната листа

Во 2018 година, истражувачите откриле хемикалии кои го нарушуваат ендокриниот систем во 18 тестирани производи за коса. Покрај тоа, 84 отсто од идентификуваните хемикалии не биле наведени на етикетите на производите, а 11 производи содржеле хемикалии забранети со Директивата за козметика на Европската унија или регулирани со државниот закон на Калифорнија.

Во моментов, федералните регулативи во САД бараат тестирање на активноста на естрогенските рецептори само за пестициди и загадувачи на водата за пиење. Производите за коса се изоставени, а тоа може сериозно да му наштети на јавното здравје.

Студијата од 2019 година финансирана од Националниот институт за здравје на САД (NIH) покажа дека хемикалиите што се користат во трајното боење на косата и зацрвстувањето на косата се поврзани со поголем ризик од рак на дојка, особено кај афроамериканските жени, кои имаат поголема веројатност да подлежат на такви третмани. Последователна студија во 2021 година покажа дека трајните хемикалии за боење и зацрвстувањето на косата исто така се поврзани со поголем ризик од развој на рак на јајниците.

Со оваа најнова студија, која е објавена во научното списание Journal of the National Cancer Institute, сега на црната листа може да се додаде и ракот на матката. Таа студија не ги идентификува разликите меѓу расните и етничките групи, но нејзините автори забележуваат дека опасноста може да биде поголема затоа што Афроамериканските жени користат производи за исправување на косата на помлада возраст, со повисоки стапки и во повисоки концентрации. Ова е поткрепено со студија која покажала дека 89 отсто од Афроамериканките користеле хемиски релаксатори или средства за исправување на косата.

Главните осомничени меѓу хемикалиите

Научниците од NIH сè уште откриваат кои специфични хемикалии во производите за коса може да ги објаснат поврзаните канцерогени ефекти, но парабените, фталатите и формалдехидот се некои од водечките осомничени.

Човечкиот скалп, исто така, лесно ги апсорбира хемикалиите кои можеби нема да поминат низ подебелите делови на кожата или оние со помалку фоликули на влакна, како што се дланките на рацете или стомакот. Пеглањето или фенирањето, исто така, може термички да ги разложи хемикалиите на косата, што ќе доведе до потенцијално поопасни ефекти.

Забележавме посилна поврзаност со употребата на пегла за коса кај жени со мала физичка активност. Бидејќи физичката активност е поврзана со намалени нивоа на полови стероидни хормони и помалку хронично воспаление, жените со поголема физичка активност може да бидат помалку подложни на други фактори на ризик за рак на матката. Сепак, потребни се повеќе студии за да се разбере врската помеѓу физичката активност, употребата на производи за коса и ракот на матката, пишуваат авторите на новата студија.

Околу половина од сите жени во САД користеле постојана боја на коса во одреден момент, а третманите за измазнување со кератин и бразилските фенирања стануваат сè попопуларни. Фризерите и нивните клиенти заслужуваат да знаат што потенцијално му прават овие производи на нивното здравје, велат научниците.