ВНИМАВАЈТЕ | Овие шест знаци се чувствуваат 24 часа пред смртта

630

Феноменот на смртта научниците ги интригира со векови, а што се случува во тој момент се обидуваат да откријат.

“Ништо во животот не се мора, освен да се умре”, тоа е стара поговорка која ја слушаме од мали нозе. Наскоро сфаќаме дека е повеќе од точна. Смртта е неизбежна и тоа е причината зошто се трудиме за неа и да не размислуваме. Но, знаеме ли што се случува непосредно пред лицето да умре и може ли моментот да се препознае?

Еден експерт изјавил дека смртното крчење е знак на сигурна смрт која надоаѓа во тек на следните 23 часа, пишува New York Post. Овој феномен се случува во моментот кога лицето не може да голта. Лицето чија смрт е блиску ќе дише поразлично, а тој уникатен звук е дел од тој феномен, вели д-р. Daniel Murrell, од американскиот универзитет во Алабама.

Иако звукот е страшен, лекарите тврдат дека човекот не чувствува никаква болка. Во такви случаи медицинскиот персонал може да помогне и да ја олесни болката на пациентот со тоа што ќе го свртат настрана за да го ослободат неговиот респираторен тракт.

Другите знаци кои укажуваат на брза смрт се: конфузија, често зевање за да стигне до повеќе кислород, губење на свеста и повторно враќање, инконтиненција, промена на миризбата на телото, вознемиреност, темни модринки, лупење на кожата.

Минатата година, неврологот д-р. Cameron Shaw открил што се случува 30 секунди пред некој да умре.

Таа вели дека во првите 10 до 20 секунди го губиме чувството за себе, се губи чувството за хумор, можноста за размислување. Тврди дека наистина има светлина на крајот на тунелот, но тоа не мора да значи дека има живот по смртта.

“Знаеме дека тој феномен се случува кога мозокот веќе не прима кислород”, рече Shaw.

Тој додава дека во тој момент човекот навистина размислува за својот живот и за некои спомени, и ќе му се стори дека неговиот живот лета пред неговите очи. А сите вонтелесни искуства не се вистинити, туку е само трик на нашиот мозок, нагласува.