ВАЖНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ | Воспаление на срцевиот мускул и обвивката се можни несакани ефекти на Pfizer и Moderna | Издадени препораки за вакцината Johnson&Johnson

353

Срцеви проблеми, миокардитис и перикардитис, мора да бидат наведени како можни несакани ефекти на двете вакцини.

Европската агенција за лекови (ЕМА) идентификува можна врска помеѓу ретките срцеви заболувања и вакцините mRNA против covid-19, Pfizer / BioNTech и Modernaи препорача луѓето со ретки крвни нарушувања да не се вакцинираат со вакцината Johnson&Johnson.

Срцеви проблеми миокардитис (воспаление на срцевиот мускул) и перикардитис (воспаление на обвивката на срцето) мора да бидат наведени како можни несакани ефекти на двете mRNA вакцини, објави во петокот Одборот за безбедност на Европската агенција за лекови.

Предупредување за лица со синдром на капиларно истекување

Таквите случаи се случиле во рок од 14 дена по вакцинирањето, почесто по втората доза и кај млади возрасни мажи, наведуваат од ЕМА. Ова се совпаѓа со наодите на американските здравствени власти објавени минатиот месец.

Од ЕМА наведуваат дека луѓето со синдром на капиларно истекување (CLS) не треба да се вакцинираат со коронавирусната вакцина на Johnson&Johnson.

Во јуни, ЕМА побара CLS да се додаде на списокот на несакани ефекти на вакцината на AstraZeneca против covid-19.

Сè уште не е познато дали ќе бидат потребни повеќе од две дози

И AstraZeneca и Johnson&Johnson вакцината користат различни верзии на вирусот на настинка за да пренесат упатства за создавање коронавирусни протеини за да предизвикаат имунолошки одговор.

Европската агенција за лекови исто така соопшти дека е премногу рано да се знае дали ќе бидат потребни повеќе од две дози вакцини против covid-19. Веруваат дека засега се доволни две дози.

Pfizer / BioNTech објавија дека планираат да побараат од американските и европските регулатори да одобрат вакцинирање во трета доза, врз основа на докази за зголемен ризик од инфекција шест месеци по вакцинацијата и ширењето на многу заразната делта варијанта на вирусот, прво идентификувана во Индија.