Творецот на руската вакцина | Ние сакаме признание во нашата земја, а потоа можеби и Нобелова награда

159

Александар Гинцбург, директорот на центарот „Гамалеја“, коментирајќи ја можната номинација на креаторите на вакцината „Спутник V“ за Нобеловата награда, изјави дека пред се би сакал тие да бидат забележани во нивната земја.

„Комитетот на Државната дума знае подобро, нашите соработници и јас немаме ништо против. Како прво, би сакал да ме забележат кај нас, а потоа можеме да ја добиеме и Нобеловата награда“, рекол тој.

Зборувајќи за потенцијалните конкуренти, научникот истакнал дека Нобеловиот комитет е многу непредвидлив и дека прашањето за наградите се разгледува сеопфатно. Покрај тоа, како што рече, наградата се доделува не само за најновите научни достигнувања, туку и за претходните откритија.

„На пример, Пејтон Раус еднаш ја добил Нобеловата награда за откривање на вирусот Раус на возраст од скоро 90 години – 45 години по откривањето. И во својот говор, тој рече дека неговата главна заслуга е тоа што конечно го доживеал! Затоа, многу е тешко да се предвидат одлуките на Нобеловиот комитет, иако тие обично се фер“, додал Гинцбург.

Претходно, Комитетот на Државната дума за здравствена заштита објави дека смета дека научниците од Рускиот национален центар за епидемиологија и микробиологија „Гамалеја“, кои ја направија првата вакцина во светот против вирусот корона, треба да бидат номинирани за Нобелова награда за 2021 година.

Министерството за здравство на Русија претходно ја регистрираше првата вакцина во светот за превенција од Ковид 19, што беше развиена од Центарот за научно истражување за епидемиологија и микробиологија „Гамалеја“ и произведена заедно со рускиот фонд за директни инвестиции. Вакцината се вика „Спутник V“.

Тестирањето по првата регистрација на вакцината во светот против вирусот на корона „Спутник V“ во светот, започна на 7 септември во Москва, а два дена подоцна биле вакцинирани првите доброволци. Вкупно 40 000 волонтери учествуваат во тестирањето, од кои 10 000 ќе добијат плацебо, што е потребно за да се провери ефикасноста на вакцината.