Тест кој предвидува развод

886

Американски научници подготвиле тест што точно предвидува развод или неверство во семејството, пишува сајтот Life.

Тестот е разработен од психолози од Универзитетот во Флорида. Тестот предвидува дали ќе има развод и дали ќе ги измамат своите младоженци во наредните 4 години.

Во САД, секое второ семејство се распаѓа по втората година од бракот. За да дознаат што е за оваа вознемирувачка статистика, истражувачите три и пол години проучуваат колку стабилни брачни односи меѓу кои и 300 млади семејства. Студијата откри дека најчестата причина за кршење на односите била мамењето.

Истражувачите им покажаа на паровите фотографии на атрактивни мажи и жени. Се покажа дека оние кои се учесници, кои долго време бараа слики од странци, почесто поднесле барање за развод.

Најверојатната причина за колапсот на бракот, научниците го утврдиле откако учесниците ја ценеле веројатноста за непознати лица на фотографиите. При тоа бил направен следниов заклучок: колку се помалку убави сликите на младенците, толку помалку ги измамиле.

Луѓето и нивните реакции биле спонтани, и не секогаш сфаќаа зошто мамеле.