Темната страна на вербата во вистинската љубов

638

Старомодните романтичари може да имаат заблуда за љубовта. Силната верба во вистинска љубов може да ве направи слепи и за позитивните и за негативните страни на вашиот партнер, што може да има емоционално штетни резултати.

Дали некогаш сте им објасниле на вашите пријатели за проблемите што ги имате со вашиот партнер, и тие мислат дека нема потреба да се грижите? Или, некој од вашите пријатели започнал романтична врска со личност за која мислите дека воопшто не му одговара, но нивната врска само станува посилна?

Психолозите создадоа две скали на фактори кои влијаат на тоа како ги започнуваме и одржуваме врските. Едната скала мери колку им даваме значење на првите впечатоци и индикаторите за рана компатибилност, додека другата скала ја мери веројатноста за справување со проблемите во односите. Тие се нарекуваат имплицитни теории на врска (затоа што генерално не се зборува за нив).

Дали верувате во љубов на прв поглед? Или мислите дека расте со текот на времето?

Секој од нас може интуитивно да се доживее како личност која повеќе или помалку верува во вистинска loveубов, но тоа не е нешто за што отворено зборуваме со другите или за кое сме дури и свесни кога ќе влеземе во нова врска. Овие две скали заедно ни покажуваат дали е веројатно да избегнеме разговор со нашиот партнер за проблеми, да бараме маани дури и таму каде ги нема и да се излеземе од врските со „гостување“.

Скала на сродна душа

Одговорете на следниве прашања со број на скала од еден до седум, со едно што покажува дека не се согласувате строго и седум дека целосно се согласувате.

1. Успехот во романтична врска главно се заснова на тоа дали луѓето се „во право“ едни за други.

2. Некаде постои личност која е совршена (или скоро совршена) за мене.

3. Во бракот, многу луѓе откриваат (наместо да развиваат) длабока интимна врска со нивниот сопружник.

4. Од исклучително значење е мојот сопруг и јас да бидеме страствено за loveубени еден во друг откако ќе се венчаме.

5. Не би можел да се омажам за некој ако не сум страсно за passionубен во таа личност.

6. „Господин Вистински“ и „Госпоѓа Вистинска“ не постојат.

7. Очекувам мојот иден сопруг или сопруга да биде најсветлата личност што сум ја сретнал.

8. Луѓето кои бараат совршен пар губат време.

9. Повеќето бракови пропаѓаат затоа што луѓето не се соодветни едни за други.

10. Врската помеѓу луѓето обично постои пред да се сретнат.

За да го пресметате резултатот, прво додајте ги одговорите на прашањата 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 и 10.

За прашањата 6 и 8, треба да ги одземете вашите одговори од бројот 8 и да ја изброите разликата што ја добивате како одговор на тоа прашање. На пример, ако одговоривте „6“, додадете два на збирот. Кога ќе ја добиете крајната сума, поделете ја со 10 за да го одредите просекот на оваа скала.

Кога има потешкотии во врската, луѓето со висок резултат на скалата за раст најдобро се согласуваат.

Одговорете на следниве прашања со број на скала од еден до седум, со едно што покажува дека не се согласувате строго и седум дека целосно се согласувате.

1. Успехот во романтична врска главно се заснова на тоа колку луѓето тешко се обидуваат да ја направат врската успешна.

2. Во бракот, напорот е поважен од компатибилноста.

3. Љубовта во врска расте (наместо да се открива).

4. Ако луѓето само вложат доволно напор, повеќето бракови ќе успеат.

5. Можев да бидам среќно оженет со повеќето луѓе, под услов да се разумни.

6. Повеќето бракови пропаѓаат затоа што луѓето не работат доволно напорно.

7. Колку добро познавате некого зависи од тоа колку долго ја познавате таа личност.

8. Ако би се оженил со случајна личност, би бил задоволен.

9. Со текот на времето учиме за партнерот.

За да го пресметате резултатот, соберете ги вашите одговори и поделете го збирот со 9.

Прашањата во овој квиз се земени од Прашалникот за теорија на врски што го користеше Рене Френиак од Универзитетот „Аурора“ во Илиноис, како дел од нејзиното истражување за имплицитни теории, задоволство на врската и трајност на врската.