Текст испишан на древна камена плоча од 6 век п.н.е. може да ги открие тајните на етрурската цивилизација

236

Камена плоча со симболи, пронајдена во близина на Фиренца, може да содржи информации за етрурската – една од најраните и повеќето мистериозни цивилизации на територијата на Италија, пренесоа агенциите и медиуми.

Етрурската култура обично е испишана на повеќе долги текстови на ранливи материјали како лен платна и восок. Но ископувања во областа Мугело, Тоскана, открија во основите знаци на храм на 200-килограми камена плоча со врежани во неа над 100 карактери.

“Откривањето како да е сон за секој етрусколог”, вели Грегори Уордан, професор по археологија. Екипата ги правеше ископувања 20 години, пред да ја наде плочата. “Изгледа како свештен текст кој може да ни подотворена барем малку за системот на верување на Етрурсците”.

Внимателното чистење со дестилирана вода и хартиена маса веќе покажала имиња на двајцата најважни богови во етрурскиот пантеон: Тина и Уни кои се еквивалент на римските Јупитер и Јунона, и на грчките Зевс и Хера.

Истражувачите се надеваат дека плочата може да ја пополни историјата на земјата меѓу денешните Фиезоле и Болоња, кои претходно биле големи етрурски градови.

Пред 2.500 години Етрурците живееле Централна Италија, но културата и јазикот им биле уништени од Римската империја. Тие оставиле зад себе раскошна гробници, садови и статуи, но премногу малку пишани документи и фрагментирани докази за секојдневниот живот.