Стотици милиони луѓе се изложени на ризик ! Во одредени области, водата може да стане штетна за здравјето

126

Во зависност од климатското сценарио, до 2100 година би можеле да бидат погодени до неколку стотици милиони луѓе.

Поради зголемувањето на температурите, стотици милиони луѓе би можеле да живеат во области со загадени подземни води, штетни по здравјето, до 2100 година.

Тоа значи дека оваа вода не може да се пие директно, без двоумење, туку мора да се превари, објаснува Sussane Benz од Institute of Technology во Karlsruhe, Germany.

Во зависност од климатското сценарио, до 2100 година би можеле да бидат погодени до неколку стотици милиони луѓе.

Температурата на подземните води игра клучна улога во квалитетот на водата, а истражувачите велат дека може да влијае на количината на штетни материи како што се арсен и манган.

Тие покачени концентрации може да имаат негативно влијание врз здравјето на луѓето, особено ако подземните води се користат како извор на вода за пиење, рече Benz.

Поради зголемената температура може да се шират болести како што е легионерската болест, а таа ќе има и влијание врз биодиверзитетот.

Истражувачите истакнуваат дека претходно не се знаело доволно за влијанието на затоплувањето на почвата врз копнените води.

Тимот на Sussane Benz сега предвидува промени во глобалните температури до 2100 година. Резултатите се објавени во јуни во научното списание Nature Geoscience.

Студијата анализира неколку сценарија – во едно температурата се зголемува за 2,1 степен, а во екстремното за дури 3,5.