Научниците забележале мистериозен сигнал од вселената ! „Ова може да е кариката што недостасува“

419

Добивме чуден сигнал дојден од другата страна на галаксијата.

Астрономите се обидуваат да откријат што значи тоа. Тие знаат дека сигналите се емитуваат од неутронска ѕвезда која ја нарекле ASKAP J193505.1+214841.0 (кратко ASKAP J1935+2148).

Оваа ѕвезда се наоѓа на околу 15.820 светлосни години од Земјата. Научниците никогаш не виделе нешто слично како овие сигнали. Ѕвездата поминува низ периоди на силни импулси, периоди на слаби импулси и периоди без никакви импулси, пренесува Science Alert.

Она што не го знаеме, според тимот предводен од астрофизичарот Manisha Caleb од University of Sydney во Australia, е зошто тоа се случува. Овој чуден објект претставува фасцинантен предизвик за нашето разбирање на еволуцијата на неутронските ѕвезди.

Неутронска ѕвезда е она што останува откако ќе „умре“ ѕвезда со маса од 8 до 30 пати поголема од масата на Сонцето. Надворешниот материјал на ѕвездата е исфрлен во вселената, што кулминира со експлозија на супернова. Преостанатото јадро на ѕвездата пропаѓа под сопствената гравитација, формирајќи ултра-густ објект до 2,3 пати поголема од масата на Сонцето, во сфера со дијаметар од само 20 километри.

Пулсар и магнетар

Добиената неутронска ѕвезда може да се манифестира на различни начини. Постои основна неутронска ѕвезда, која едноставно постои без да работи многу. Тука е пулсарот, кој емитува зраци на радио емисија од своите полови додека се ротира, трепкајќи како космички светилник. А потоа, тука е магнетар, неутронска ѕвезда со исклучително силно магнетно поле, кое се грче и еруптира додека надворешниот притисок на тоа магнетно поле војува со гравитацијата што ја држи ѕвездата на куп.

Може да има и ретка транзиција помеѓу типовите на неутронски ѕвезди, што сугерира дека тие може да се различни фази на развојот на неутронските ѕвезди. Сепак, генерално, пулсарите, магнетарите и неутронските ѕвезди имаат тенденција да се однесуваат на релативно предвидливи начини.

ASKAP J1935+2148 не се однесува на начини кои се нормални за неутронска ѕвезда од кој било познат тип. Најпрво е идентификуван случајно при набљудување друга цел, а последователните набљудувања беа направени со помош на Australian Low Square Kilometer Finder (ASKAP) и радио телескопот MeerKAT во South Africa.

Истражувачите, исто така, ги разгледаа претходните набљудувања на ASKAP кои го покриваа истиот дел од небото.

Мистериозен феномен

Тие откриле дека ASKAP J1935+2148 има редовен период на пулсирање од 53,8 минути, но тоа се чинело дека е единствената нормална работа за неговото пулсирање. Една форма на пулсирање, објаснуваат тие, била исклучително светла, со високо линеарна поларизација. Но, тогаш целосно би исчезнал, без мерливи пулсирања за одреден период.

На крајот, е откриено дека ѕвездата ја обновува својата пулсирачка активност – но неверојатно 26 пати послаба отколку во нејзиниот претходен светлен режим и со светлина која е кружно поларизирана. Во последниве години, откриени се неколку чудни објекти кои емитуваат повторливи сигнали на јужното небо. Иако не се однесуваат сите на ист начин, тие би можеле да бидат поврзани.

GLEAM-X J162759.5-523504.3 е ​​објект во близина на галактичкиот центар кој емитувал бизарно светли блесоци само три месеци пред повторно да замолчи. Откриено е дека GPM J1839-10 се однесува како бизарно бавен пулсар, кој емитува петминутни рафали на радио бранови на секои 22 минути. И GCRT J1745-3009 е пулсирачки објект во близина на галактичкиот центар со период од 77 минути.

Алката што недостасува

Не знаеме со сигурност што е некој од овие објекти, но веројатно се работи за неутронски ѕвезди. А ASKAP J1935+2148, сугерираат Caleb и нејзините колеги, може да биде еден вид алка што недостасува меѓу различните состојби. Разликите помеѓу неговите начини на пулсирање најверојатно се поврзани со промените и процесите во магнетосферата, што сугерира дека сите објекти припаѓаат на нова класа магнетари, можеби додека тие еволуираат во пулсари.

ASKAP J1935+2148 веројатно е дел од постарата популација на магнетари со долги периоди на центрифугирање и ниско рендгенско зрачење, но доволно магнетизирано за да произведе кохерентна радио емисија“, пишуваат истражувачите во нивниот труд.

  • „Важно е да ја истражиме оваа претходно неистражена област на параметри на неутронските ѕвезди за да добиеме целосна слика за еволуцијата на неутронските ѕвезди, а овој извор може да биде важен за тоа.“