Се очекува најсилната активност на Сонцето во последните 11 години ! Последиците би можеле да бидат страшни

80

Неодамна, многу повеќе луѓе ширум светот можеа да ги видат северните и јужните светла со голо око од вообичаено.

Ова необично искуство беше предизвикано од моќна соларна бура која влијаеше на магнетното поле на Земјата. Сонцето ја достигна својата максимална активност во својот 11-годишен циклус, што значи дека можеме да очекуваме повеќе експлозивни изливи на честички.

Во нормални услови, ова создава прекрасни аура на небото и геомагнетни бури кои можат да ја оштетат инфраструктурата како што се електричните мрежи и сателитите кои орбитираат. Што всушност се случува за да ги предизвика овие појави? Северната и јужната светлина обично се видливи само на многу високи и многу ниски географски широчини.

Високо-енергетските честички од Сонцето доаѓаат кон Земјата водени од магнетното поле на Сонцето. Тие се пренесуваат во магнетното поле на Земјата во процес познат како повторно поврзување, пренесува Science Alert.

Зошто се дошло до Аурора бореалис?

Овие многу брзи и жешки честички потоа патуваат низ линиите на магнетното поле на Земјата – патеката низ која работи магнетната сила – додека не удрат во неутрални, ладни атмосферски честички како кислород, водород или азот. Во овој момент се губи дел од енергијата – со загревање на локалната средина.

Атмосферските честички не сакаат да бидат премногу енергични, па ослободуваат дел од таа енергија во вид на видлива светлина. Во зависност од тоа кој елемент е прегреан, ќе видите различни групи бранови должини – и бои – кои се емитуваат во опсегот на видливата светлина на електромагнетниот спектар.

Ова е изворот на поларната светлина што можеме да ја видиме на големи географски широчини, и за време на силни сончеви настани на пониски географски широчини. Сините и виолетовите бои во аурата доаѓаат од азот, додека зелената и црвената доаѓаат од кислородот. Овој процес се случува континуирано, но поради обликот на магнетното поле на Земјата, областа што ја хранат дојдовните честички се наоѓа на многу високи и ниски географски широчини (Арктикот или Антарктикот воопшто).

Што се случило за да ни овозможи да ја видиме поларната светлина многу појужно на северната хемисфера?

Можеби се сеќавате дека во училиште ставате железни струготини над магнетите за да видите како тие се усогласуваат со магнетното поле. Можете да го повторите тој експеримент повеќе пати и секој пат да ја гледате истата форма. Магнетното поле на Земјата е исто така константно, но може да се компресира и ослободува во зависност од јачината на Сонцето. Едноставно кажано, замислете два полунадуени балони притиснати заедно.

Кога ќе надувате еден балон, со додавање на повеќе гас во него, притисокот ќе се зголеми и ќе го турка помалиот балон назад. Кога ќе го ослободите тој дополнителен гас, помалиот балон се релаксира и турка назад. Колку е посилен притисокот, толку поблиску до екваторот се туркаат релевантните линии на магнетното поле, што значи дека аурорите можат да се видат.

Тука се појавуваат и потенцијалните проблеми: магнетното поле кое се движи може да генерира струја во сè што спроведува електрична енергија.

Далноводите најранливи

За модерна инфраструктура, најголемите струи се генерираат во далноводи, железнички пруги и подземни цевководи. Брзината на ова движење е исто така важна и се следи со мерење колку магнетното поле е нарушено од „нормално“. Една таква мерка што ја користат истражувачите е наречена Индекс на нарушена бура.

Со оваа мерка, геомагнетните бури од 10 и 11 мај беа исклучително силни. Со ваква силна бура постои потенцијална опасност од предизвикување електрични струи. Електричните водови се најзагрозени, но имаат корист од заштитата вградена во електраните. Тие се во фокусот од геомагнетната бура во 1989 година.