Стивен Хокинг | Десет кратки одговори на големи прашања

1876

Познатиот физичар Стивен Хокинг пред својата смрт снимил видео порака која пред светот првпат беше прикажана на претставувањето на неговата книга „Кратки одговори на големи прашања”. Во неа тој одговара на 10-те најчести прашања кои му ги поставувале.

Во видеото тој говори и за американскиот претседател Доналд Трамп, истакнувајќи дека неговата победа на претседателските избори, како и Брегзит, се „дел од светскиот бунт против експертите, меѓу кои и научниците”.

– Бог не постои, ниту пак, „живот потоа“. А, сигурно не постои ниту рајот, вели Хокинг.

Хокинг натаму наведува дека образованието и науката се „во опасност поголема од кога било” и дека не се почитуваат стручните лица, пренесува Индепендент.

Признавајќи дека науката допрва треба да ги реши бројните големи проблеми на светот и дека пред научниците се значајни предизвици, како што се климатските промени, пренаселеноста, изумирањето на некои животински и растителни видови, уништувањето шуми и загадувањето на океаните, Хокинг ги повика младите да „гледаат во ѕвездите, а не во своите нозе”.

– Обидете се да го сфатите она што го гледате и прашајте се – од што се состои Вселената. Важно е да не се откажувате, ослободете го својот ум. Обликувајте ја иднината, рече Хокинг.

Кусо пред смртта, Хокинг почнал да ги составува одговорите на прашањата, кои луѓето често му ги поставувале. Тие сега можат да се најдат во неговата последна книга.

Прашања

Продолжува на страна 2