Steve Jobs тест за работа во Apple

291

Легендарниот Steve Jobs имал еден вид „тест на пиво“ кој би го користел за време на интервјуата со потенцијалните нови вработени во Apple.

Спротивставувајќи се на идејата дека интервјуата за работа мора да биде прилично формален процес, покојниот извршен директор на Apple сакаше да спречи ситуации во кои кандидатите се „вооружени“ со однапред испланирани и напишани одговори за време на интервјуата за работа.

Клучното прашање за Jobs кога го интервјуираше беше: „Дали би се напил пиво со оваа личност?“. Дали би разговарал со него или со неа на лежерен начин додека одиме?“

Американскиот магазин AS пренесува дека Jobs би го извадил избраниот соговорник од канцеларија, би се прошетал со него или би го извел на пијачка за да одлучи дали навистина ова е личноста со која сака да соработува.

Ова, исто така, би му помогнало на потенцијалниот вработен да се отвори и да се опушти, отстранувајќи се од крутото опкружување на интервју во канцеларија.

AS наведува дека за време на релаксиран разговор, Jobs им поставувал прашања кои се движат од оние на традиционалните интервјуа, како на пример „Кога последен пат сте постигнале нешто на што сте особено горди?“ или поопуштено: „Што правеше минатото лето?“

Ретко имаше точни или погрешни одговори на овие прашања, а Jobs едноставно се обидуваше малку подобро да ги запознае и да одлучи дали личноста е доволно добра за да работи во Apple.

Но, не правете грешка, тој сепак го бараше само најдоброто од најдобрите. Jobs отворено зборуваше за тоа како секогаш барал „А-играчи“ за работа. Ова беше неговиот термин за оние што ги сметаше за највисока класа – crème de la crème.

Тој претходно објасни:

„Открив дека кога ќе соберете доволно А-играчи заедно, кога ќе поминете низ неверојатната работа да ги пронајдете овие А-играчи, тие навистина сакаат да работат едни со други“.

  • „Затоа што никогаш претходно ја немаа таа можност“, додаде тој.

Па, со оглед на местото на Apple во светот и нашите животи денес, се чини дека неговиот процес на интервју и „тест на пиво“ беше доста успешен.