Сојузниците се сомневале дека Хитлер побегнал во Аргентина, Сталин бил убеден дека не е мртов!

762

Иако официјалната верзија е дека нацистичкиот водач Адолф Хитлер извршил самоубиство во неговиот бункер во Берлин во 1945 година, теориите на заговор тврдат дека тој побегнал во Аргентина заедно со Ева Браун и дека тие биле заштитени од тамошната влада.

Тврдењата се дека им помогнал на шест високи аргентински официјални лица да го сокријат Адолф Хитлер по неговото пристигнување во Аргентина со подморница. Хитлер се крие во подножјето на јужните Анди… “- вака започнува белешката за официјалниот меморандум на ФБИ од 21 септември 1945 година.

Белешката понатаму ги опишува деталите за состанокот меѓу двајца мажи што се одржа во Холивуд, Калифорнија, на 28 јули 1945 година, од кои едниот опиша состанок со Хитлер во Аргентина неколку недели порано.

Проблемот е што Хитлер почина три месеци пред тој состанок.

Нацистичкиот водач се самоубил на 30 април 1945 година со пиштол, заедно со Ева Браун, која испила цијанид. Во согласност со последната желба и волја на Фирерот, телата беа извадени и запалени, а останките се чуваа на тајна локација сè до 1970 година, кога беа кремирани и пепелта расфрлана.

Приказната за смртта на најомразениот човек во историјата е позната, но дали е тоа вистината? Мистеријата живее 73 години по неговата смрт. Неодамна се појавија теории дека Хитлер и Ева побегнале од Германија и побарале азил во Аргентина, каде живееле до крајот на животот заштитени од тамошните власти, пишува порталот „All-that-is-interesting.com“.

Шпекулациите, поттикнати од објавувањето на официјалните белешки со наслов на ФБИ, велат дека нацистичкиот тандем лажирал самоубиство, а потоа побегнал во Јужна Америка.

Според еден документ, ФБИ регистрирала подморница која патувала до брегот на Аргентина, каде оставила високи нацистички функционери. Останатите информации се од втора рака, кои агентите на ФБИ ги добиле во замена за политички азил од неименувани извори.

Еден од нив тврдеше дека знае дека Хитлер живее во Аргентина. Тој рече дека тој е еден од четворицата кои ја чекале неговата подморница и дека немало една, туку две подморници. Во првиот беа нацистички службеници, а во вториот Хитлер и Ева.

Овој извор додаде дека не само што аргентинската влада ги прифатила, туку и ги пречека со раширени раце, гарантирајќи им целосна заштита. Изворот ги опишал селата во кои бил однесен Хитлер и обезбедил физички докази за самиот Фирер.

И покрај веродостојноста на сведокот, чие име е преработено на сите официјални документи, ФБИ никогаш не ги следел овие траги, давајќи им уште повеќе интензитет на теориите на заговор.

Исто така, реакциите на различните влади на веста за смртта на Хитлер дополнително ги зголемија обвинувањата дека е жив.

Првиот човек кој ја објавил смртта на Хитлер бил оној кој бил прогласен за негов наследник. Со други зборови, колега нацист. Тој имаше многу причини за ова соопштение – без Хитлер, сојузниците би биле подготвени да преговараат за предавање и ослободување на германските затвореници.

Исто така постои и фактот дека сојузниците никогаш не го виделе телото на Хитлер – било изгорено и не можело да се идентификува. Сталин барал да се предаде телото, сепак, кога тоа не се случило, испратил војници во бункерот да го бараат. Таму, во мало огниште пред влезот, ги открија изгорените остатоци од две тела, наводно Хитлер и Браун, но Сталин бил убеден дека тоа не е Фирерот.

Дури и кога тогашниот американски претседател Хари Труман го праша дали Хитлер е мртов, Сталин кратко одговори: „Не“.

„Stars and Strips“ во 1945 година напишаа дека генералот Ајзенхауер исто така верува во можноста Хитлер да живее во Аргентина. Самата влада објави фотографии од Хитлер во различни маскирни варијанти, за да му покаже на светот како може да изгледа нацистички водач во случај да преживее.

Една официјална верзија сè уште зборува за двојно самоубиство во бункерот на Хитлер, и постојат голем број теории дека преживеал, каде отишол и слично. Иако приказната за бегството во Аргентина се чини како воена мистерија врамена во теории на заговор, фактот дека ФБИ никогаш не ги истражувал индициите укажува на сомнеж во официјалната верзија.