Со вградување на електроди во мозокот ќе се лекува анорексија

66

Научниците велат дека за првпат успеале да им помогнат на жените со тешка анорексија со терапија со вградени електроди во мозокот.

Техниката е во експериментална фаза и само некои пациенти имале подобрување, но терапијата се појави како ветувачка, пишува медицинскиот магазин „Ланцет”.

По девет месеци 3 од 6 пациенти подложени на новиот метод ја зголемиле тежината и се со подобра состојба на духот, велат од тимот експерти од САД и од Канада.

Техниката се состои во стимулација (DBS), а резултатите кај три од третираните со неа пациенти, односно подобрувањето е поврзано и со целосниот квалитет на живот, надминување на неврози и вознемиреност поврзани со анорексија, како и зголемување на телесната тежина.

Кај другите не се забележани особено подобрување, но кај некои од нив имало контраиндикации / пример жена со напади /. Anorexia nervosa е хронична болест којашто влијае речиси на 1% од луѓето. Таа се среќава најчесто кај девојки меѓу 15 и 19 години.

Тоа е едно од психичките болести со највисока смртност – меѓу 6 и 11% и е меѓу најтешките за лекување. Методот кој го нудат научниците е преку имплантација на електроди во оние делови на мозокот одговорни за регулирање на емоциите .