Револуционерно соединение добиено од рузмарин може да го револуционизира третманот на Алцхајмеровата болест.
Според научниците од Калифорнија, соединение добиено од рузмарин и жалфија може да обезбеди нов напредок во лекувањето на Алцхајмерова болест. Позната како карнозинска киселина, оваа молекула е позната по своите антиоксидантни и антиинфламаторни својства, но е нестабилна во својата чиста форма.
Научниците од Scripps Research Institute развиле стабилна верзија, диацетилирана карнозинска киселина (diAcCA), која покажала значителни здравствени придобивки во тестовите на глувци со Алцхајмерова болест. Третираните глувци покажале подобрена меморија, зголемени синаптички врски, намалено воспаление и намалени нивоа на токсични протеини поврзани со болеста.
Истражувањето поврзано со ова е објавено во списанието Antioxidants.
Направивме неколку различни тестови за меморија и сите тие се подобрени со лекот. Не само што го забави когнитивниот пад, туку и функцијата на мозокот практично се вратила во нормала, вели Stuart Lipton, невролог во Scripps.
Клучниот предизвик е да се осигура дека соединението останува ефективно доволно долго во мозокот. Американските научници откриле дека diAcCA се претвора во карнозинска киселина во цревата пред да влезе во крвотокот, со околу 20% подобра апсорпција од неговата чиста форма. Во рок од еден час се постигнуваат терапевтски нивоа во мозокот.
По три месеци третман, анализата на мозочното ткиво открила дека соединението diAcCA ги намалува прекумерните нивоа на погрешно преклопени протеини како што се фосфорилираниот тау и амилоид бета.
Со потиснување на воспалението и оксидативниот стрес со ова соединение diAcCA, ние всушност го зголемивме бројот на синапсите во мозокот, објаснува Lipton.
– Иако се потребни понатамошни испитувања на луѓе, американскиот тим е оптимист дека diAcCA може да има корист и за други болести поврзани со воспаление, како што се Паркинсоновата болест и дијабетес тип 2, ова може да ги подобри постоечките третмани со амилоидни антитела со елиминирање или ограничување на нивните несакани ефекти, истакнува Lipton.
Извор: Science Alert