Што не знаеме за најголемата корист од леќата?

94

Леќата е бобово растение што расте во мешунки, кои содржат едно-две семиња. Обично се во кружна, овална или срцевидна форма.

Кафеави и зелени сорти се најмногу вкусни и лесни за приготвување.

Она што ја прави леќата толку Најпосакувана е дека е евтина храна, но истовремено вкусна и со висока хранлива вредност, исто така е на располагање во текот на целата година.

• леќа е бобово растение и е со потекло од Централна Азија
• пронајдена е во гробниците на древните Египќани во 2.400 година пред Христа
• леќа постои во сите форми и бои – кафеава, жолта, црвена и црна
• Француската леќа е позната со деликатен вкус
• леќа е со ниска содржина на масти, со висока содржина на протеини, фолна киселина, фосфор, влакна и железо
• леќа се користи низ целиот свет и е особено популарна во земјите од Блискиот Исток, Грција, Франција и Индија.
• На Блискиот Исток се прави со кромид и лук, во Франција често се служи со печено месо
• леќата е лесна за готвење и нема потреба да се става во вода како гравот за да ја впие
• Постојат дури национален фестивал на леќата во Пулман Вашингтон
• Растворливите влакна објективно помагаат да се задржи нивото на холестеролот, а крвниот шеќер да се контролира
• Во Јудаизмот, леќата се смета за храна на ожалостени луѓе, бидејќи тркалезната форма симболизира круг на животот
• леќа била позната како “месото на сиромашниот човек”