Лидерските способности се наследни

384

Според новото истражување на UCL-u (University College London), генетските разлики значително се поврзани со веројатноста дека луѓето ги преземаат лидерските способности.

Една студија објавена на веб страницата на Leadership Quarterly прва која ги признава специфичните ДНК секвенци поврзани со тенденцијата на луѓето да ја преземаат лидерската позиција. Меѓународен истражувачки тим, вклучувајќи академици од Харвард, Универзитетот во Њујорк и Универзитетот во Калифорнија, на голем примерок на близнаци процени дека една четвртина од набљудуваните варијација на лидери меѓу индивидуите може да се објасни со гените кои се наследени од нивните родители.

“Ние идентификувавме генотип, наречен rs4950, кој е во врска со наследните гени поврзани со способноста да се биде лидер со генерации”, вели водечкиот автор д-р Јан-Емануел де Неве (со Училиштето  за јавната политика на Универзитетот во Лондон). “Конвенционалната мудрост вели дека лидерските вештини во голема мерка се стекнуваат, но ние покажавме дека, во еден дел, се генетска особина.”

За да го пронајдат генотипот, д-р Де Неве и колегите ги анализирале податоците од две големи скали на примероци во САД достапни преку Националната лонгитудинална студија на здравјето на адолесцентите и Framinghamove студии за срцето.

Тие анализираа генетски примероци од околу 4 000 лица со информации за нивните работни места и нивното однесување, и дојдоа до сознание дека и во двете истражувања постои значителна врска меѓу преваленцијата на генотипот rs4950 и лидерството. Однесувањето на лидерите е утврдено со идентификување на поединци со надредени улоги на работното место.

Тимот откри дека позицијата лидер во голема мерка зависи од развиените вештини, но и наследените квалитети играат голема улога.

Д-р Де Неве рече: “Неодамна професорот Џон Antonakis, познат по неговата работа на лидерство, прашува:” Дали постои ген за лидерство?”

“Оваа студија ни дава одговорот “да”- до некаде. Иако за водството и понатаму треба да се зборува како за вештина која може да се развива, генетика – конкретно генотип rs4950- исто така игра значајна улога во предвидувањето кој ќе ја преземе водечката позиција ”

Тој рече дека се потребни дополнителни истражувања за да се разберат начините на кои rs4950 се поврзува со други фактори во појавата на лидерските квалитети, како што се, на пример, животната средина од која детето учи.

“Ако сакаме навистина да го разбереме лидерството и неговото влијание врз организациските, институционалните, економските и политичките резултати, треба да се истражува и природата и одгледувањето”, заклучува д-р Де Неве.

Н О В О !!!

Бидете и вие дел од фамилијата на my World

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk