Sex and coronavirus | Прирачник за употреба на секс за време на COVID-19

960

БРЗИ ФАКТИ

 • COVID – 19 се пренесува преку капки што излегуваат од устата и носот кога кашлате или издишувате.
 • COVID – 19не е сексуално пренослива инфекција, сепак, може да се пренесе преку бакнување и близок контакт, вклучително и секс.
 • Ако вие или партнерот имате симптоми на COVID – 19, не би требало да се бакнувате или да имате секс.
 • Постојат многу начини за сексуално задоволство без физички контакт – обидете се да се забавувате со осамена мастурбација, секс играчки и секс преку телефон или веб-камера.
 • Ако немате симптоми, во ред е да имате секс со партнерот со кој живеете.
 • Ако одлучите да имате секс со некој кој не живее со вас, тогаш треба да преземете мерки на претпазливост за да го намалите ризикот од ширење на КОВИД -19.
 • Сексуалните здравствени услуги – вклучително планирање на семејство, контрацепција и профилакса пред изложеност PrEP – може да бидат нарушени од влијанието на COVID – 19. За повеќе информации контактирајте го вашиот матичен лекар.

Дали COVID-19 се пренесува сексуално?

Врз основа на тековните докази, коронавирусот – вирусот кој ја предизвикува болеста COVID-19 – не е присутен во сексуалните течности кај инфицираните. Ова значи дека вирусот не се пренесува преку сексуалните течности, без разлика дали станува збор за вагинален или анален однос.

Сепак, коронавирусот се пренесува преку контакт со капки од носот и устата, вклучително и плунката на заразеното лице, што може да се случи преку близок контакт со другите. Ова значи дека постои значителен ризик од пренесување на COVID-19 преку бакнување и физички допир ако едно лице го има вирусот. Исто така, постојат докази дека вирусот е присутен во изметот (фекалии), така што лижењето околу аналните области може да биде начин на кој се пренесува вирусот.

Може ли да имам секс за време на пандемијата COVID-19?

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

За време на пандемијата COVID-19, многу влади бараат од луѓето да останат во затворен простор за да го ограничат физичкиот контакт меѓу луѓето и ширењето на вирусот. Еве неколку работи кои треба да ги знаете во врска со сексот.

Секс со симптоми

Ако вие или вашиот сексуален партнер покажувате симптоми на COVID-19 – сува постојана кашлица, температура или отежнато дишење – треба да ги ограничите сите блиски физички контакти за да го запрете ширењето на вирусот. Ова значи да се избегнува физичката интимност, како што се бакнувањето и гушкањето, како и аналниот, вагиналниот или оралниот секс.

Секс без физички контакт

Мастурбацијата е еден од најдобрите начини на уживање во сексот за време на оваа пандемија и нема никаков ризик од COVID-19. Може да истражувате и други начини за секс без физичко присуство на друго лице, преку телефон или веб-камера.

Ако одлучите користите Интернет, внимавајте што споделувате и со кого споделувате. Запомнете правете го само она што сметате дека е во ред. Вашиот партнер можеби ќе сака да го истражи овој нов начин на сексуално живеење, но не би требало да чувствувате притисок и да споделувате сексуална содржина преку телефон или Интернет доколку не сакате.

Сексајте се со оној со кој живеете

Ако живеете во иста куќа со редовен сексуален партнер и двајцата немате симптоми, тогаш можете да продолжите да имате секс (со согласност) што е нормално за вашата врска.

Ако вашиот партнер има секс со други луѓе кои не живеат со вас, тогаш ова го зголемува ризикот да добиете COVID-19.

Сексајте се со оној со кој не живеете

За време на пандемијата, некои земји активно ја обесхрабруваат поврзаноста или секс со луѓе со кои не живеете. Ова е затоа што постои зголемен ризик од преземање на COVID-19 или да се пренесе на други, што ги поткопува напорите за јавното здравје. Погледнете подолу совет за тоа што да направите ако одлучите да имате секс.
Ако сте сексуален работник, размислете дали ќе користите Интернет, со снимање на видеа и chat соби, или ќе одморите од вашата деловна активност како вообичаени активности, ако можете.

Групи со висок ризик и секс

Ако имате здравствена состојба поради која сте изложени на поголем ризик да добиете COVID-19, тогаш треба да бидете внимателни со сите аспекти од вашиот живот – вклучително и вашиот сексуален живот. Можеби ќе сакате да размислите и ќе запрете со сексот или ќе го ограничите само на еден партнер со кој живеете, што исто така, значи преземање дополнителни мерки на претпазливост.

Ограничување на ширењето на COVID-19 за време на сексот

 • Ако имате секс со некој со кој не живеете, има неколку работи што можете да ги направите за да го намалите ризикот од добивање или ширење на COVID-19.
 • Избегнете бакнување или размена на плунка со некој кој не е дел од вашето семејство.
 • Избегнувајте сексуални активности кои вклучуваат лижење околу анусот.
 • Користете кондоми или стоматолошки брани за да намалите контакт со плунката.
 • Истуширајте се и темелно измијте ги рацете и телото со сапун и вода, и пред и по сексот.
 • Ако користите секс играчки, темелно измијте ги со сапун и вода и не ги споделувајте.
 • Размислете за сексуалните возбудувачки техники кои не вклучуваат физички контакт – како зборување.
 • Взаемна мастурбација при физичко растојание.
 • Ограничете ги физичките интеракции со намалување на бројот на сексуални партнери што ги имате во целост и / или во исто време.

Сексуални здравствени услуги за време на COVID-19

За време на пандемијата COVID-19, некои услуги за сексуално здравје може да бидат нарушени. Ова вклучува услуги за планирање на семејства, контрацепција, тестирања на сексуалното здравје и профилакса пред изложеност (PrEP).

За да се ограничи ширењето на вирусот, многу клиники ќе се префрлат на интернет консултации, за да се намали движењето на болните, да се намалат часовите, да се затворат или да ги упатат луѓето на друго место. Важно е да бидете во тек со локалниот давател на здравствени услуги со проверка на нивната веб-страница или со повик.

Контрацепција и планирање на семејство

Ако не планирате да забремените, обезбедете соодветна количина на контрацепција.

 • Ако обично користите контрацепција со кратко дејство, како што се пилулите или бариерни методи, како што се кондомите, погрижете се да имате барем за 30 днена.
 • Ако користите контрацепција со долго дејство, како што се IUD или импланти, погрижете се да не ги менувате во следните месец дена. Разговарајте со вашиот давател на здравствени услуги за да обезбедите континуитет во посакуваниот метод.

Онаму каде е легално, пандемијата COVID-19 исто така може да го наруши обезбедувањето на основните услуги за абортус. Контактирајте го вашиот давател на здравствени услуги за совети и информации.

ХИВ и ПЕП

Спречувањето на ХИВ е сè уште важно за време на пандемијата COVID-19. Проверете дали имате соодветна количина на кондоми и најмалку 30 дена вреден PrEP, доколку во моментот земате PrEP.

Некои луѓе на PrEP можат да кажат дека нивниот ризик од ХИВ е мал, затоа што имаат помалку секс за време на пандемијата. Ако одлучите да престанете да земате PrEP, проверете дали знаете како да го запрете и повторно започнете. За онаа популации кои секојдневно зема PrEP, ќе треба седум дена да се без секс пред да престанат да земаат, така нивниот последен сексуален чин е целосно заштитен.

За повеќе Prepster (PrEP) информации кликнете тука.

Дали коронавирусот може да се пренесе преку секс?