Ризбизлата го зајакнуваат имунитетот

1230

Црвената рибизла е многу вкусно и лековито овошје. Успева на сончеви места, а неоходна и е влага.

Плодовите на рибизлата имаат киселкасто сладок вкус и карактеристична арома.

Црвената рибизла (Ribes rubrum L) е природна ризница на многу витамини, минерали, ензими и други корисни состојки.

Затоа, таа е многу здраво овошје, кое во народната медицина се користи за превенција и лекување на многу заболувања.

100 грама сочни, црвени топчиња рибизла со киселкаст вкус имаат 56 kcal / 234 kJ, содржат 13,8% јагленохидрати, 4,3% растителни влакна, 1,4% протеини.

Од витамините, значаен е процентот на витаминот Ц (41%) и на витаминот К (11%), додека минералите ги има во траги.

Од минерали, црвената рибизла содржи најмногу калиум, натриум, фосфор, магнезиум и железо.

Од органски киселини, содржи јаболчна киселина, голема количина на лимонска киселина и пектин инвертин.