Римски стаклен сад стар 2000 години ископан во Холандија

840

Преживеал со векови закопан под земја, совршено недопрен.

Археолозите кои работеле на ископувањата во холандскиот град Nijmegen кон крајот на минатата година откриле добро сочуван сино стаклен сад, стар 2000 години, пишува холандскиот весник Gelderlander.

Сад со големина на дланка преживеал со векови закопан под земја, совршено недопрен без знаци на абење. Археолозите работеле на чистење на областа, дел од градската деловна област Winkelsteeg, пред планираниот станбен развој, пишува ARTNews.

На садот има вертикални ленти, а тоа е направено така да стопеното стакло се излади и стврдне над калапот, објаснува главниот археолог Pepijn van de Geer за Gelderlander. Примерокот со риги е нацртан додека садот сè уште бил течен. Металниот оксид дал убава сина боја.

Nijmegen е можеби најстариот град во Холандија

Според локалниот Универзитет во Radboud, Nijmegen е еден од најстарите градови во Холандија, можеби дури и најстар. Старите Римјани првпат основале воен логор во првиот век од нашата ера и од него се развил првиот римски град во денешна Холандија. Положбата на градот, со поглед на реката Waal, им давал на римските сили стратешка воена предност и пристап до трговските патишта.

Археолозите сугерираат дека садот можеби бил направена од римски занаетчии или донесен од трговци, со оглед на уникатниот статус на Nijmegen како центар на античките римски активности.

Садот можеби бил направен во работилници за стакло во Германија или Италија, мисли van de Greer, но потврдува дека дефинитивно е вреден предмет кој заслужува место во музејската колекција, пишува Hyperallergic.