“Олимписки игри“ на Месечината за малку со жртва | “Помогнете ми да станам“ ! Видео

334

Charlie Duke на своја кожа искусил зошто не е паметно да се прави нешто во вселената што претходно не се практикувало.

Оваа година се навршуваат 54 години од слетувањето на првото вселенско летало со екипаж на Месечината. Астронаутите кои учествуваа во овој и некои други потфати се сеќаваат во оваа прилика на нивните авантури во вселената.

Еден од нив е споменатиот Charlie Duke, пилотот на лунарниот модул за време на мисијата Аполо 16. На 36-годишна возраст тој е најмладиот човек што некогаш чекорел на Месечината. Неодамна раскажа еден од најстрашните моменти во неговиот живот.

Беше 1972 година, се наближуваа Олимписките игри во Минхен, па астронаутите се согласија да одржат свои „Олимписки игри“ на Месечината.

Duke, заедно со командантот John Young, ги искористил последните минути од лунарната вселенска прошетка за да ја искористи значително помалата гравитација и да собори неколку атлетски рекорди на Земјата.

Како што рече, почнале да се глупираат и да изведуваат скокови во височина. Тој успеа да скокне 120 сантиметри високо, што не е лошо бидејќи бил во вселенски костум. Сепак, на средината од скокот го исправил телото, што било голема грешка.

Имено, секое вселенско одело на Земјата тежело повеќе од 136 килограми. На Месечината е нешто помалку од 23 килограми, од кои повеќето се однесува на ранецот.

Се разбира, оделото не било дизајнирано за скокање во височина. Ранецот од фиберглас, кој ги содржел системите неопходни за одржување на животот на Duek, го претегнал. Тој се обидел да го ублажи падот со тркалање, но само делумно успеал.

Падна на ранецот. Да пукнел или да го оштетил оделото, ќе беше мртов бидејќи Young и неговите колеги не ќе можеа навреме да го одвлечат до лунарниот модул, да го затворат леталото и повторно да воспостават притисок.

Ја научил лекцијата: во вселената не смее да прави нешто за што не е обучен.