РЕАГИРАЈТЕ НА ВРЕМЕ / Еве зошто никогаш немате пари во паричникот | Овие 7 секојдневни навики ќе ве доведат до просјачки стап

363

Откријте кои седум навики ве тераат воопшто да немате пари! Изгледаат безопасни, но го испразнуваат вашиот паричник.

Ако на крајот од секој месец се мачите да ги „навлечете“ парите до следната плата, тоа не е затоа што приходите ви се мали, туку затоа што не знаете како да управувате со парите, тврдат финансиските експерти.

Како „се справувате“ со финансиите во голема мера зависи од моделот што ви го пренеле родителите и што сте имале можност да го видите во вашето детство.

И иако на почетокот вината за лошата финансиска состојба ќе ја префрлите на ниската плата и зголемувањето на цените, експертите велат дека сепак вината треба да ја барате во некои навидум безопасни навики.

Понекогаш тие се оние кои водат до постојани парични проблеми. Елиминирајте ги за да живеете подобро, па дури и да почнете да штедите.

Еве кои навики ве тераат никогаш да немате пари.

Купувате затоа што нешто е на распродажба

Ако сте еден од оние луѓе кои чекаат облеката или опремата за која сте заинтересирани или треба да се најдат на попуст или распродажба за да ги купите, постапувате мудро. На овој начин дефинитивно ќе заштедите пари. Но, сосема друга работа е ако нешто купите само затоа што е на распродажба. Петтиот фустан во продажба, десеттата чанта во продажба – вака не штедите пари, туку ги трошите.

Нарачувате храна

Навиката да користите достава на храна, не само кога нарачувате оброци од ресторани, туку и да ви ги доставуваат намирниците од продавницата, не е начин да заштедите пари. Ако не ви изгледа многу да додадете неколку евра за да ви биде доставена храна до прагот, само помножете ја со 30 дена во месецот. Еве ја пресметката – точно толкав износ може да заштедите секој месец.

Бесплатни пакети

Кога веќе ги нудат бесплатно, зошто да не ги пробате? Многу телеоператори нудат бесплатни пробни периоди за време на кои одредени „заклучени“ канали се достапни за 30 или 60 дена. Зошто го прават ова? За да ве убедат дека овие канали ви се неопходни и да почнете да плаќате за нив. Многумина се согласуваат со оваа придобивка додека е бесплатна, мислејќи дека ќе ја откажат претплатата откако ќе заврши пробниот период, но вистината е дека целосно забораваат на тоа. Погрижете се да не трошите пари на непотребни претплати.

Продолжува на страна 2