Психолог открива која е најчестата причина за распаѓање на бракот

106

Се повеќе луѓе се разведени, а сега е познато и зошто доаѓа до распаѓање на бракот…

Бракот е како институција во длабока криза, но се поголем е и бројот на оние кои не сакаат да ја официјализираат врската, токму затоа што се плашат да не им се случи „појавата“ која е се почеста – разводот. Ова „предупредување на Мајкл Кирх, американскиот експерт за емотивни односи.

Врз основа на студиите кои се родени и клиентите кои доаѓаат на терапија, заклучил дека браковите најчесто се распаѓаат кога меѓу партнерите ќе се загуби сексуалната комуникација.

„Сопружниците после неколку години се опуштаат, се помалку разговараат за своите желби и престануваат да ги изразуваат, го губат интересот еден на друг да му бидат привлечни“, вели Кирх.

„А, потоа одеднаш им станува непријатно или глупаво да зборуваат за сексот, бидејќи животот им наметнува премногу стрес, па им се чини дека угасениот сексуален живот не е вреден за разговор. Токму тоа е најголемата грешка. Не само што треба да се разговара за тоа, туку барем два пати неделно мора да се водат сериозни дебати на таа тема“ – смета Кирх.