Пронајдена амеба што го јаде мозокот 

212

Комисијата за квалитет на животната средина во Тексас ги предупредува локалните власти за можна контаминација на водоснабдувањето во некои делови на Хјустон со смртоносна бактерија.

Микробот Микроба Фаулери, позната и како „амеба што го јаде мозокот“, се шири низ фонтаните во областа Хјустон, предупредуваат властите во Тексас и ги повикуваат граѓаните да не користат вода од чешма.

Комисијата за квалитет на животната средина во Тексас ги предупреди локалните власти за можна контаминација на системите за водоснабдување во некои делови на Хјустон со смртоносна бактерија, објави АП.

Граѓаните се предупредени да не користат вода за ништо, освен за плакнење тоалетни чинии. Предупредувањето е во сила сè додека не се исплакне загадениот систем на вода и новите анализи покажат дека водата е повторно безбедна, но локалните власти велат дека е нејасно колку тоа ќе трае.

Оваа амеба живее во топли езерски и речни води, а најмногу се наоѓа на југот на САД. Ако водата со која е загадена влегува низ носот, амебата може да влезе во мозокот и да предизвика оштетување на неговото ткиво, поради што беше именувана како „амеба што го јаде мозокот“.

Инфекцијата е скоро целосно смртоносна, бидејќи стапката на преживување, според податоците на Американскиот центар за контрола на болести, е само околу три проценти.

Во моментов, нема лек, се користи само експериментален лек кој го забавува влошувањето на мозочното ткиво.