Овие мачки ги чуваат уметничките богатства на Русија веќе три века

213

Музејот Ермитаж во Санкт Петербург е ризница на руските уметнички богатства.

Основана е од царицата Катерина Велика во тиркизен замок на бреговите на Нева, а денес е сместена една од најеминентните збирки уметнички дела во светот. Но, под грандиозниот барокен екстериер се крие комплициран свет на грејни цевки и складишта.

Тука, ѕидовите не се украсени со слики од Рембрант или Караваџо, туку со фотографии од мачки. Приказната за мачките ја следи историјата на музеите што ги чувале со векови: од луксуз до мизерија и назад.

Околу 70 мачки слободно се движат низ музејот и ги чуваат уметничките дела во светот од глувци, оваа традиција датира од 18 век.

Верувале или не, овие мачки имаат дури и свој секретар за медиуми.

Приказната за мачките на Ермитаж датира од 1745 година, кога царицата Елизабета Прва Петровна, ќерката на Петар Велики, потпиша указ со кој ги бараше од „Казан“ најдобрите, најголемите мачки, вешти во фаќање глувци.