Огромен „мистериозен град“ во кој живеат два милиони луѓе | Фото/Видео

194

Бројот на луѓе на планетата е поголем од кога било во историјата и се очекува да расте во иднина. Токму тоа предизвикува страв кај многумина дали изворите на земјата ќе можат да издржат.

Како резултат, луѓето во Кина веќе го истражуваат античкиот свет и бараат примери на зелени алтернативи. Решението го гледаат и во „Јаодонг“ или клин пештери, форма на подземна населба.

Неверојатни снимки од беспилотни летала покажаа редок пример за овие населби каде што живееле до два милиони луѓе. Жителите живееле во подземни јами околу 4.000 години. Серија подземни апартмани во провинцијата Хенан во централна Кина некогаш имаа скоро 10.000 домови и жива заедница, но 3.000 луѓе сега живеат таму.

Идејата за живеење под земја датира од времето кога ваквите населби не постоеле, а станале широко познати за време на владеењето на династиите Минг и Џинг.

И додека поголемиот дел од светската цивилизација се обидуваше да изгради што повеќе згради, луѓето кои живееја во некои региони на централна Кина за време на бронзеното време ја развија идејата за копање јами и градење под земја. Ова им овозможи на жителите да ги ладат своите домови во текот на летото, а тие беа доволно топли во зима. За становите се вели дека се отпорни на земјотреси и звуци, а поставени се и големи брани за да се спречат поплавите.

Во 2011 година, кинеските власти ги наведоа како форма на „нематеријално културно наследство“.

Подземните пештери претежно се шират околу градот Санменки и беа наречени „најмистериозното кинеско село“. Денес тие се модернизирани и опремени со електрична енергија и комунални услуги.

Локалната власт на Хенан објави дека ги штити локациите и дека планира во иднина да ги претвори во туристички атракции.

Според некои извештаи, основна пештера со една спална соба, без водовод, може да се изнајми за 26 долари месечно, додека „куќа“ со три спални соби и бања може да се продаде за околу 40.000 американски долари.

Зградите се засилени со природни материјали на идовите, тие се длабоки 6-7 метри и долги 10-11 метри.

Мистериозен свет под кинеската престолнина

Пекинг крие мистериозни предмети под земја. Познат како Дикија Ченг, што значи зандана, нема официјални информации за големината на овој објект, ниту каде точно се наоѓаат сите тунели, но се верува дека опфаќа површина од повеќе од 49 километри квадратни и е поврзана со сите поголеми владини згради.

Тензиите меѓу Кина и Советскиот сојуз за време на Студената војна достигнаа врв во 1969 година со кинеско-советски конфликт во границата, кој ја тестираше волјата на обете земји.

Односите меѓу двете земји беа деликатни сè до распадот на СССР во 1991 година.

Кина беше во состојба на готовност поради реалната можност за војна, а подземниот град беше создаден како огромно засолниште од нуклеарен напад.

Поранешниот претседател Мао Це Тунг им нареди на своите граѓани „да копаат длабоки тунели, да складираат храна и да се подготвуваат за војна“ и така околу 300.000 цивили се вклучија во бизнисот.

Заедно со водечките воени инженери, жителите на Пекинг создадоа огромна мрежа на тунели од околу 10.000 нуклеарни бункери, плус ресторани, театри, магацини, фабрики, фарми, спортски објекти и сè што и треба на заедницата за да преживее нуклеарна војна.

Дури и вентилацијата може да биде прекината, а според некои извештаи, владата може да се пофали дека во подземниот град може да се смести целото население на Пекинг, околу шест милиони луѓе во 1969 година.

За среќа, градот никогаш не бил користен за она за што бил наменет, па затоа во текот на осумдесеттите години тој претежно бил претворен во канцеларии и продавници и е дом на милиони граѓани.