Со земјотрес на Бајкалот, Сибир станува нов континет | Африка се дели на дела …

816

Ноќта на 22 септември се случи земјотрес од скоро шест степени на Бајкалското Езеро. „Сè се тресеше“, опиша еден од очевидците на социјалните мрежи.

Земјотресите беа почувствувани низ целата Бурјатија (руската република каде што се наоѓа езерото), многу луѓе беа исплашени, бидејќи веќе десет години немаше ништо слично на тоа.

Сеизмичките активности на Бајкалското Езеро не се невообичаени. Во централниот дел на езерото од 2001 до 2012 година се регистрирани повеќе од 19 илјади земјотреси, главно слаби. Сепак, во Министерството за вонредни состојби на Руската Федерација, овој регион е класифициран како предмет на прв степен на опасност.

Интензитетот на треперењето овде може да достигне девет степени, како што беше на 29 август 1959 година (јачина 6,8). Иркутск беше погоден, како и другите населени места во близина. Сто години порано, на 12 јануари 1862 година, како резултат на катастрофалниот земјотрес, беше создаден заливот Провал на источниот брег на Бајкалското езеро.

Во овој контекст, сегашниот земјотрес е практично вообичаен. Според пресметките на научниците, не треба да се очекуваат сеизмички земјотреси со висок интензитет повеќе од еднаш во триста години. Геолозите систематски го истражуваат Бајкалското Езеро од почетокот на 20 век. Во 60-тите години од минатиот век тие докажаа дека неговиот слив е формиран на ист начин како и ланецот езера во Големиот источноафрикански ров. Бајкалското Езеро е голема пукнатина во земјината кора.

Таквите структури се добро познати во океаните, но од каде потекнуваат оние на континентите?

Според современите концепти, ова е резултат на масовно движење во жешки делови на земјината кора. Ако се појави џиновски меур од магма одоздола, дури и моќните антички континентални плочи се кршат. Се формира систем на фрактури, чии рабови постепено се раздвојуваат, дното се продлабочува, депресијата се полни со вода, се формира море, а потоа и океан. Токму така настанале Црвеното Море и Атлантскиот океан.

Истражувачите од Лимнолошкиот институт на Сибирската гранка на Руската академија на науките докажаа дека Бајкалското езеро постепено се претвора во океан. Ова е означено со неговата структура, видот на слегнување на почвата, акумулација на гасни хидрати, масло, хидротермални извори и специфичен подводен свет.

Дното на Бајкалското Езеро се продлабочи за еден километар пред не повеќе од милион години, а езерото ја достигна сегашната длабочина од 1.600 метри пред 150.000 години. Раздорот (местото каде што се одделуваат две тектонски плочи на Земјината кора) се шири четири милиметри годишно. За 200 милиони години, ако процесот не запре (а тоа се случува во геолошката историја), Бајкалското Езеро ќе се претвори во вистински океан. Научниците сугерираат да го нарекуваат неоазиски. Сибир ќе биде посебен континент.

Африка се разделува

Најдолгиот длабок расцеп на средина на континент е Големата долина на рифт во источна Африка. Се протега на пет илјади километри од Либан до Мозамбик и е обележано со ланец активни вулкани и езера, меѓу кои најдлабоко е Тангањика, што е само малку помалку важно од Бајкалското Езеро.

Големиот источноафрикански ров започна да се формира пред повеќе од 25 милиони години и во голема мера го смени овој дел од континентот, предизвикувајќи низа настани што на крајот доведоа до создавање идеални услови за еволуција на примати тука. Нема тука катастрофални земјотреси како во Пацификот или во Источна Азија.

Сепак, земјотресите се редовни. Јачината достигнува до 7, длабочината на епицентарот е повеќе од 30 километри.

Земјотреси на континентот

За разлика од Бајкалското езеро, источноевропската платформа, во која се наоѓаат Москва и Санкт Петербург, се смета за сеизмички безбедна. Тука достигнуваат само бранови на силни земјотреси на Карпатите. Последниот ваков настан се случи на 4 март 1977 година. Епицентарот се наоѓал во зоната Вранчеа во Романија, а во Москва и регионот се почувствувале осцилации со интензитет од четири степени, а на високите катови, шест или седум степени.

Поминаа неколку децении, а овој земјотрес го паметат само московјаните од постарата генерација и научниците во научни написи. Ништо како ова не се закануваше на централна Русија. Одеднаш, на 24 мај 2013 година, „земјата се тресеше“ во Москва. Горните катови на високите згради се нишаа, луѓето имаа вртоглавица, а многумина истрчаа надвор од куќите. На улицата Леснаја, околу 400 лица беа евакуирани од згради со девет ката.

Ова предизвика голем одговор и создаде бран дезинформации. Во меѓувреме, геолозите инсистираат на тоа дека ова се само бранови од земјотресот со јачина од 7,7 степени според Рихтеровата скала, што се случи во Охотското море. Неговиот епицентар беше на длабочина од 600 километри, во активната зона каде што пацифичката плоча е под работ на континентот. Таму има чести и силни земјотреси.

Сеизмичките бранови од Охотското Море минаа 6.500 километри и стигнаа до европскиот дел на земјата. Ова е снимено за прв пат по триста години. Според Андреј Никонов од Институтот за физика на земјата на Руската академија на науките, многу силни земјотреси на Карпатите, кои можат да се почувствуваат на долги растојанија, не се случуваат повеќе од еднаш во шест години.