Калциумот е исклучително важен минерал за организмот. Тој е важен за градење и одржување цврстината на забите и коските.
Со возраста, редовниот внес на калциум штити од остеопороза, помага на мускулите да функционираат правилно, на крвтаза згрутчувањето, ги регулира нервните сигнали и тахикардијата.
Препорачаниот дневен внес на калциум за една постара жена е 1000 мг, а за бремените и дамите над 50 отскокнува до 1200 мг. Од мали слушаме дека треба да пиеме млеко, бидејќи е богато со калциум. Вистината е дека има каде-каде побогата храна во овој поглед.
Тофу
Во една чаша се содржат 861 мг калциум. Тофуто е ниско калорично (околу 200 калории на чаша) и е извор на многу корисни протеини!
Лосос
100 грама лосос даваат околу 180 мг калциум, плус доволно протеини и омега-3 масни киселини. Таа е исто така одличен извор на витамин D, од кој телото има потреба за да апсорбира калциум.
Овесни снегулки
Половина чаша овес ќе ви даде 200 милиграми калциум. Дури и подобро! Во исхраната добивате 4 грама интегрални влакна за раздвижување на дигестивниот систем, намалување на холестеролот и засилување на срцето. Овесните снегулки се исто така богати со витамини од групата Б, кои го зајакнуваат метаболизмот. Подгответе си овес со чаша бадемово млеко за уште 300 до 400 милиграми калциум.
Сардини
60 – 70 грама од овие мали риби испорачуваат околу 180 милиграми калциум на телото. Исто како лососот, сардините се богати со протеини, витамин D и Омега-3 масни киселини.
Рикота
Како и секоја храна од семејството на сирењата, рикотата е богата со калциум. ¾ чаша од производот содржат 380 мг од највредниот минерал, како и 21 грама протеини.
Кинеска зелка
Овој зеленчук е вистинска “калциумова бомба”. Во една ч. чаша се содржат околу 240 мг од корисниот елемент и многу витамин D.
Бел грав
Гравот е корисен не само за перисталтиката, тој содржи многу вредни растителни протеини, а со половина чаша ќе го наполните телото со минимум 110 мг калциум.



















