Причини поради кои нозете отекуваат

457

Вчера сè беше во ред, а денес нозете ви се толку потечени што ве обзема паника. Што, по ѓаволите, се случува?

Добрата вест е дека може да е нешто “тривијално” и лесно решливо. Здравствениот уредник на Womens’s Health ги откри најверојатните причини за отокот на стапалата и како да се справите со ова:

1. Соочени сте цел ден

Ако го забележите отокот на крајот на денот, тогаш веројатно виновникот за него е работата, вели д-р Жаклин Сутера, портпарол на Американската медицинска асоцијација. Во случај да сте цел ден на нога, отекување на екстремитетите е нормално, уште повеќе ако носите чевли на високи потпетици.

За да не се продлабочи проблемот и да имате проблем со оток на нозете и со вените, убаво е да земате одмор на секој час, за да се ослободат од напон нозете барем за 10 минути. Добрата вест е дека отокот, поради стоење прав поминува низ ноќта, додека спиете.

2. Чевлите ви се премногу стегнати

Остри врвови, тесни каишки, тенки високи штикли – такви чевли дефинитивно не се добри за вашето здравје, бидејќи ја отежнуваат циркулацијата на крвта и течностите во екстремитетите, поради што тие отекуваат.

Ако прстите на нозете ви се отечени после носењето на исти чевли, тогаш веројатно тие се причината. Решението е лесно: само обложете се на удобни чевли, ако ги носите долго време и најмногу ако имате за одење.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 2