ПРЕТПАЗЛИВО ЗА ОНИЕ КОИ ГО ПОБЕДИЛЕ КОВИД ! Зголемена загриженост за ширењето на новиот коронавирус

1398

Новите подваријанти на вирусот ги пробиваат сите линии на одбрана, дури и имунитетот на оние кои веќе го преживеале првиот вид на омикрон.

Група автори кои имаат пристап до најголемиот систем за здравствена заштита во Америка за време на пандемијата објавија бројни студии поврзани со здравствените последици што ги остава Ковид, како и како реинфекцијата може да влијае на луѓето, пренесува Substack.com. Бројот на пациенти со новата омикронска варијанта BA.4/5 предизвика нов бран на хоспитализации во Португалија и Јужна Африка, а бројот на пациенти расте во многу земји во Европа и Австралија.

Авторите ги споредија луѓето со реинфекции и оние со само една инфекција со коронавирус и открија дека има двојно зголемување на бројот на смртни случаи, зголемување на бројот на луѓе со кардиоваскуларни потешкотии, како и оние со штетни исходи на белите дробови и трипати поголем ризик. на хоспитализација.

Кога станува збор за реинфекција (повторна инфекција) наодите се загрижувачки. Поранешните реинфекции беа доста ретки, но кога се појави сојот омикрон, повторната инфекција стана многу почеста. Новите варијанти на сојот омикрон вешто го избегнуваат имунитетот, па дури и имунитетот развиен по инфекцијата со БА.1 варијантата на омикрон, која повеќето луѓе ја имаа на почетокот на 2022 година.

Новите подваријанти на омикрон произведуваат многу повеќе повторливи инфекции. Сегашниот геном на омикрон BA.4/5 има најголема отпорност на имунитет од која било варијанта од почетокот на пандемијата.

Ризикот од повторна инфекција е значително зголемен поради новите мутации на кои сме изложени. Видот BA.2.12.1 мутирал во L452k, а сојот BA.4/5 има уште две мутации. Omicron сојот BA.1 остава прилично слаб и ограничен имунитет кој не може да не заштити од BA.2.12.1 и BA.4 / 5 подваријанти.

Иако омикронот остава многу помало влијание врз здравјето на луѓето од делта соевите, бројот на инфицирани соеви на омикрон и неговите подваријанти е многу поголем од кој било друг бран. Апсолутниот ризик од развој на состојба на пролонгиран ковид е сè уште реален дури и со омикронската варијанта на коронавирусот, веруваат научниците и изразуваат загриженост за начинот на кој овие омикронски подваријанти го заобиколуваат имунолошкиот систем.

Оттука и стравот на научниците дека booster дозата на вакцината може да не постигне заштита од широк спектар како што претходно се очекувало, бидејќи не се претпоставувало дека нашиот имунитет толку тешко ќе ја препознае новата варијанта на омикрон.

Иако засега нема јасни предупредувања, лесно е можно повторно да се подготвиме за носење маски, социјално дистанцирање, редовно проветрување на просториите и сите мерки поврзани со спречување на ширење на инфекцијата.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.