Испратени ловци на 21 НЛО | Стотици сведоци од земјата гледале дали пилотите ќе се вратат живи | Видео

1197

Околу 20 часот по локално време, 2.000 кадети и офицери од Школата за обука на воздухопловните сили пријавиле дека забележале необични светла, а пристигнале и извештаи и од два патнички авиони.

Веруваме дека веќе сте го забележале ова, во последните месеци највисоките државни органи ширум светот почнале отворено да зборуваат за феноменот на непознати летечки објекти.

Во неделата пред нас, следи рочиште пред бразилскиот Сенат, а јавноста за прв пат од таа просторија ќе биде информирана за интригантниот случај што се случил на 19 мај 1986 година во близина на Сао Паоло.

Таа ноќ на небото се појавиле дури 21 НЛО, а првите знаци на нешто необично ги забележал контролорот на летање на бразилските сили, наредникот Sergio Mota da Silva.

Mota da Silva забележал светлина на небото која не се движела, на што контролорите на меѓународниот аеродром во Сао Паоло потврдиле дека немаат поим што се случува.

Наредникот потоа ги затемнил светлата на пистата, поради што објектот се приближи до пристаништето, па Mota сè уште мисли дека тоа е еден вид обид за комуникација.

Во секој случај, околу 20 часот, околу две илјади кадети и офицери од Школата за обука на воздухопловните сили пријавиле дека забележале необични светла на небото, а пристигнале и извештаи од два патнички авиони.

Што, Бразилците набрзо кренале три борбени авиони од типот Mirage F-103, но пилотите на ловците останале целосно збунети од редоследот на настаните. Им било наредено да ги пресретнат објектите, но таа мисија се покажала како едноставно невозможна.

„Почна да се случува нешто неверојатно. Имаше моменти кога нашите пилоти пријавуваа визуелен контакт со предмети, но радарите во тој момент не ги снимиле. Но, се случи обратно. Дека предметите се забележани од радарите, но не и од нашите пилоти“, рече Mota за Би-Би-Си.

Еден од авионите за време на нападот постигнал брзина од илјада километри на час, но како што се приближувал до НЛО, објектот забрзал и достигнал 15 пати поголема брзина од звукот! Блиска средба имал и поручникот Kleber Caldas Marinho, но и не успеал да се приближи до непознатото летало.

Сведоштвата тврдат дека НЛО биле широки речиси сто метри, а тогашните шампиони во воздухопловството кревале раменици и рекле дека никогаш не нашле објаснување за тоа што го виделе.

„Факт е дека тие никогаш не се обидоа да не нападнат. Всушност, таа вечер со нас си играа мачки и глувци“, заклучил бразилскиот уфологAdemar José Gevaerd.