ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ГРИЖИМЕ ? Сончевата дамка свртена кон нас се удвои за 24 часа ! Видео

1603

Сонцето ја интензивира активноста додека се движиме кон максимумот од 11-годишниот циклус.

Досега оваа година има само еден ден без сончеви дамки на површината на Сонцето.

Сончевата дамка AR 3038 порасна за три пати поголема од Земјата во последните неколку дена, се удвои за само 24 часа и е на страната на Сонцето свртена кон нас и има доволно магнетизам за да испушти силен факел.

Сепак, како што истакнува НАСА, дури и ако се запали – а веќе се оддалечува од насоката на Земјата – веројатно нема да предизвика голема штета, бидејќи Spaceweather.com проценува дека може да направи факел од класа М врз основа на податоците од Соларната динамичка опсерваторија. Факелите од М-класа се со средна големина и можат да предизвикаат повремени краткотрајни пречки во радио сигналот, особено во поларните региони.

Сончевите дамки секако се големи, но во последните години се појавија и поголеми. Во 2003 година, една од најголемите е забележан со дијаметар од големината на Јупитер – кој е приближно 11 пати поголем од Земјата. Оваа сончева дамка сè уште е бебе во споредба со тоа, но импресивно е да се види како се менува и расте.

Сонцето ја интензивира активноста додека се движиме кон максимумот од 11-годишниот циклус. Досега оваа година, имаше само еден ден без сончеви дамки на површината на Сонцето, што е јасен показател за зголемената активност на Сонцето.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.