ПРЕПОЗНАJТЕ ГИ СИМПТОМИТЕ | Дали знаете дека ова овошје може да предизвика згрутчување на крвта?

252

Ултразвучниот преглед открил дека несреќната жена имала голем тромб што ја блокирал вената на левата нога.

Имено, жената секој ден јадела грејпфрут. Научниците сугерираат дека тоа можеби придонело за формирање на згрутчување на крвта. Лекарите од итната помош во Олимпија, државата Вашингтон, САД, лекувале 42-годишна жена во ноември 2008 година, откако таа се пожалила на отежнато дишење, вртоглавица и отежнато одење.

Ултразвучното скенирање открило дека има голем тромб кој ја блокирал вената на левата нога. Несреќната жена била во непосредна опасност да го загуби екстремитетот поради гангрена, но лекарите и дале лек за разбивање на тромбот и потоа се било во ред.

Секое утро јадела грејпфрут

Лекарите откриле дека жената претходниот ден отишла на релативно долго патување со автомобил, од околу час и половина, и дека земала дневна доза естроген орални контрацептиви, а имала и генетска мутација, наречена Фактор V Leiden мутација, која е поврзана со нарушување на коагулацијата на крвта.

Тоа се познати фактори на ризик за развој на длабока венска тромбоза, но она што „можеби го надминало“, според извештајот на лекарот, е тоа што таа јадела грејпфрут секое утро како дел од диетата за слабеење што ја започнала три дена порано.

Познато е дека сокот од грејпфрут го блокира дејството на ензимот наречен CYP3A4 кој го разградува контрацептивниот хормон естроген, а тоа го зголемува нивото на коагулабилност – тенденцијата на згрутчување на крвта. Дополнително, сокот од грејпфрут се разградува многу бавно, што значи дека има кумулативен ефект ако се зема секојдневно. Затоа, на третиот ден од нејзината исхрана, нивото на естроген би било многу пати поголемо од нормалното, што помогнало да се формира згрутчување.

Британскиот лекар и консултант хематолог д-р Тревор Баглин изјавил дека од оваа студија на случај се чини дека грејпфрутот го подобрува тромботичното дејство на контрацептивните таблети во присуство на генетска предиспозиција.

Важно е да се забележат симптомите на време

„Сепак, вреди да се истакне дека ова е студија за еден случај и многу необичен настан“, рече тој, додавајќи дека најдобро би било да се избегнуваат сите екстремни диети.

„Би предложил да се избегнуваат сите екстремни диети бидејќи можат да имаат непредвидливи последици.“

Исто така, важно е да се напомене дека луѓето кои земаат статини, лекови за намалување на холестеролот и кои имаат ризик од згрутчување на крвта (генетска предиспозиција, нарушувања на згрутчувањето на крвта, ендоваскуларна процедура, земање орални контрацептиви, бременост), советува да не се јаде грејпфрут.

Инаку, длабоката венска тромбоза сама по себе не е толку опасна, но сепак може да предизвика тешки компликации на белодробна емболија, која во некои случаи е фатална и хронична венска инсуфициенција. Затоа, важно е навреме да ја откриете длабоката венска тромбоза и да ги земате лековите кои лекарот ќе ви ги препише по дијагнозата, пишува.

Длабоката венска тромбоза често е асимптоматска. Можете да ја откриете ако се појави оток на заболените екстремитети, синкаста боја на кожата и болка која е посилна при подигање на стапалото на заболената нога (Хоманов знак). Исто така, еден од симптомите е куцање по авионски лет, долго возење со автомобил или други долги патувања во седечка положба.