ПРЕЛОМНИОТ МОМЕНТ НА ЕПИДЕМИЈАТА ? Експертите изненадени од намалениот број хоспитализирани – “Ова е помалку и мистерија”!

1086

Експертите велат дека за прв пат од почетокот на пандемијата, е забележан постојан пад надвор од карантините.

Моделирање на избувнување на епидемијата за владините советници од научната советодавна група за итни случаи (SAGE) во почетокот на септември покажало дека хоспитализациите на Ковид потенцијално се зголемиле, пишува The Guardian.

Ако луѓето се вратат на работа и продолжат со сите дружења што ги ставиле во мирување, бројот на дневни приеми во Англија може да достигне 7.000 во рок од шест недели. Тоа, всушност, би било најлошото можно сценарио, со исклучок на драматичен пад на имунитетот или проблематична нова варијанта.

Од друга страна, оптимистичкото сценарио сосем поинаку изгледал. Претпоставувајќи постепено враќање во нормала, моделот ги имал предвид дневните хоспитализации на коронавирусот кој полека се зголемувал, достигнувајќи скоро 2.000, пред повторно да паднат во ноември. Сега, дури и тие бројки повеќе не изгледаат добро со оглед на тоа што бројот на хоспитализациите во Англија значително се намалил во изминатите две недели, и покрај фактот што училиштата се отворени и повеќето луѓе се вратиле на работа.

Намалување на бројот на хоспитализации

Несовпаѓањето помеѓу моделирањето и вистинскиот тек на епидемијата предизвика конфузија во текот на коронакризата. Според тоа, моделите не се предвидувања на она што ќе се случи, туку тие покажуваат што репродуцираат во случај на „што ако?“. Во овој случај, што ако R (репродукциски број на епидемијата) достигне 1,1?

Sage очекувал хоспитализациите во Англија да достигнат врв некаде блиску на долниот опсег, поточно 2.000 дневно. Но, падот на хоспитализациите е неочекуван. Она што тој сугерира е дека засега, ефектот на отворањето врз поттикнувањето на епидемијата е повеќе од компензиран со комбинација на човечкото однесување и имунитетот, без разлика на вакцинирање или инфекција.

„Тоа се две многу моќни сили. Секој сам по себе е совршено способен да го зголеми или намали бројот на случаи или хоспитализации, и тие во основа се борат едни со други токму сега“, рече Mark Woolhouse, професор по епидемиологија на заразни болести на Универзитетот во Edinburgh.

Пред некој ден Канцеларијата за национална статистика објави пад на стапката на инфекција во Англија втора недела по ред, а сега се проценува дека еден од 90 има позитивен тест за Ковид. На друго место во Обединетото кралство, стапките се сеуште стабилни, но високи.

„Ова е неочекувано“

Според проф. Graham Medley, претседателот на подгрупата за моделирање на Sage, додека инфекциите и хоспитализациите се намалиле во последните недели, малку се промениле во подолга временска рамка од изминатите 10 недели.

“Ова е неочекувано”, рече тој. “Мора да постои рамнотежа помеѓу зголемениот имунитет од инфекција и вакцинација и количината на контакти, но како тие точно се балансираат за да се задржи R на околу 1 е мистерија”, додаде тој.

Можеби вакцината е поефикасна во спречувањето на преносот отколку што сугерираат студиите, честопати базирани на симптоматски пациенти.

“Ако е така, рече Woolhouse, имунитетот може да игра поголема улога во борбата против епидемијата отколку што се мислело. По наглиот пораст во Шкотска, се чини дека случаите повторно опаѓаат, без очигледна промена во однесувањето”, додаде тој.

“Ова е пресвртница. Ова е првпат во историјата на епидемија во Обединетото Кралство да имаме постојан пад на случаи во недостаток на изолација или недалеку од неа”, рече тој. “Никогаш не сме го виделе ова порано, па очигледно е дека нешто е значително различно, а фундаменталната разлика за мене е зајакнувањето на имунитетот на стадото”.

Тоа би била одлична вест, особено ако тоа го следи и остатокот од Обединетото кралство. Бројот R во Англија е ревидиран на 0,8 на 1, а се проценува дека бројот на нови инфекции ќе се намали на 1% до 3% дневно. Потешкотија е во тоа што, со многу повеќе вируси, ситуацијата со која може да се управува може многу брзо да стане предизвик.

“Доколку дојде до зголемување, мора брзо да реагираме. Ако ова тргне наопаку, NHS ќе биде во неволја многу наскоро”, предупреди Woolhouse.

Како што истакна Медли, земјата не брзала да се врати во „животот пред Ковид“. Што се случува понатаму, сѐ уште е нејасно.

“Сѐ уште сме далеку од нормалното ниво на контакт, така што постои можност за зголемен пренос и хоспитализација, но последните неколку месеци дадоа многу надеж”, рече тој.